Четири мита и четири истини за мускулната маса

2014-04-08 17:05:00
Четири мита и четири истини за мускулната маса
Снимка: freedigitalphotos.net

Много често, когато тийнейджър за пръв път прекрачи прага на фитнес-залата прави грешки, които подвеждат всеки начинаещ. Някои от тези грешки са: вдигането на прекалено големи тежести, преяждането и вслушването в съветите на некомпетентни фитнес маниаци.

 

Нека предотвратим това. В тази статия ще се спрем на превенцията от лутане в тренировките, храненето и често задаваните въпроси и вероятно ще си спестиш поне година от търсене на отговора „Защо не натрупвам мускули?”

 

Първо – не позволявай „йо-йо”-ефектът да застигне тялото ти. Когато повечето трениращи започнат да се занимават с тежести, искат да стигнат до впечатляващи резултати за кратко време. Да си говорим реалистично – това просто няма как да се получи. Най-доброто решение, което можеш да направиш е да си поставиш дългосрочни цели и в тази дългосрочна програма да се храниш „чисто”, за да качваш „чисто” тегло. Това означава, че не е правилно рязко да качиш мускулна маса с приемането на чудовищно големи количества храна или да извадиш плочки на корема за две седмици.

 

 

В първия вариант качваш повече подкожна мазнина отколкото мускули, а при втория – губиш мускули, заедно с изчистването на корема и паласките. Крайният ефект е, че се връщаш винаги в стартово положение и тялото ти изглежда непроменено. Старай се да следиш прогреса си в тренировките спрямо тежестите, с които се упражняваш, а не по това колко килограма си качил. Каквото и да си решил да правиш – да качиш много мускули или да се отървеш от повече сланина – дай на тялото повече време. Трайните резултати идват след поне година постоянство.

 

Второ – съкрушителните тренировки няма да ти дадат желаните резултати по-бързо. Престой от 2 часа в залата, изпълнен с тежки серии и повторения, довели до колапс на тялото ти на излизане от залата няма да ти спечелят по-големи мускулни влакна за по-малко време. Претренирането е твой враг. Прекомерното изтощение на тялото ще те доведе до регрес, а не до прогрес. Не тренирай с егото си, а според моментния капацитет на тялото си. Сложи по-малка тежест на лоста или грабни по-леки дъмбели, но направи упражненията си чисто и бавно.

 

Трето – качествената бодибилдинг храна също съдържа калории. Съвети като: „Просто яж колкото се може повече” не се тълкуват правилно. Можеш да се храниш с перфектните храни, богати на белтъчини, за изграждане на мускули (това са месо, яйца, млечни продукти и ядки), но прекаляването с количествата ще ти натрупва повече липиди отколкото мускули. Прост контролен тест е да мериш талията си всеки месец. Ако тя нараства с 1.3см или повече, значи прекаляваш с калориите и просто намали количествата.

 

Четвърто – довери се на професионално направена програма. Не се опитвай сам да моделираш тренировъчния си сплит. Избери адекватна програма за начинаещи от фитнес-списание или професионален инструктор. Тези методики са създадени от хора, които разбират и наистина действат.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия