Няколко съвета за по-напомпани мускули

2014-02-10 20:02:00
Няколко съвета за по-напомпани мускули
Снимка: freedigitalphotos.net

Животът на тялото зависи от кръвта. Ако която и да е част от него загуби връзката с нея, започва да умира. Обратно - връзката с кръвта позволява на всяка негова част да се храни и живее. Една от функциите й е да доставя хранителни съставки, които захранват растежа на тялото.

 

За момчетата, които искат да направят мускулите си по-големи, приливът на кръв е особено важен и ще гарантира доставката на хранителни вещества, без които растежът на мускулите е невъзможен. Затова помпането е толкова ценно. Неговата важност изгря още в зората на бодибилдинга и открай време се свързва с него. И въпреки това понякога се дискутира дали от него има полза. Някои твърдят, че трениращият трябва да се съсредоточи само на вдигането на големите тежести и да не търси помпането.

 

Никой сериозен треньор обаче няма да ви посъветва да помпате мускулите си с малки тежести, както съветват тези, които проповядват само тежкото вдигане. Буквално всички топ-културисти правят помпащи тренировки, но с тежести, които са всичко друго, но не и леки. Всички те получават огромно помпане, но използват огромни тежести, за да го постигнат. Помпането и тежките щанги и дъмбели не се изключват взаимно, те са съвместими и са задължителни.

 

 

Кръвта носи полза на мускулите по два начина. Първо пренася хранителните вещества в работещия мускул и след това изнася отпадните продукти от същата зона. При помпането този процес минава на пета скорост. Вкарвате повече храна в зоната и отстранявате повече отпадни вещества от нея. За изграждането на мускула и двата процеса са важни и колкото по-последователно помпате мускулите, толкова по-голям растеж може да очаквате.

 

Целта на добрата тренировка е да даде колкото може по-силно помпане за сравнително кратко време. Щом то започне, повишавате интензивността, за да поддържате прилива на кръв в зоната. Почивката е колкото да си поемете дъх между сериите и след това вдигате щангата отново - преди приливът на кръвта да започне да спада. Има хиляди начини да постигнете помпане.

 

Затова съветът на стотици специалисти е поне веднъж седмично за всяка мускулна група да търсите максимално помпане, като целта е на следващата седмица то да е още по-високо. Имайте предвид, че то трае максимум 30 минути, т.е. тренировката трябва да е бърза и кратка. Самото помпане обаче не значи задължително, че тренировката ви е била успешна и стимулът за растеж е налице. Майк Ментцер казва, че единственият, начин да установите дали тя е била такава е да следите дали в следващата тренировка сте качили силата си. Най-големият враг на помпането е претренирането - то е основната пречка пред бързото възстановяване на тялото, затова трябва да тренирате умно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DownloadVirus
преди 10 години

Лол,какви глупости. Нищо общо няма помпането с мускулната маса.

DarthLord
преди 10 години

Затова помпането е толкова ценно.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия