Как да тренираш раменете си безопасно?

2014-04-02 17:01:00
Как да тренираш раменете си безопасно?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момче иска да има широки и масивни рамене. Това е съвсем нормално, защото те придават V-образната форма на торса и мъжествения облик на момчето. Във фитнес-залите всички тренират здраво с тежки щанги и гири в името на постигането на тази мечтана физика. По лостовете и успоредките в училищата също – все по-често могат да се видят младежи, които изпълняват упражнения, сравними с акробатиката – стойка на ръце, последвана от раменни преси, докато краката им са във въздуха.

 

Без значение към кои типове трениращи се причисляваш – запалените по залата или уличните фитнесджии, важно е да знаеш как безопасно да тренираш раменете си. В следващите няколко реда ще ти разясним как да направиш това и защо е толкова важно.

 

Раменната става е най-податливата на травми. Тя позволява ротация на ръката в почти всички посоки и именно заради това е най-ранимата става в човешкото тяло.

 

Най-правилната методика и техника за изпълнение при трениране на раменете, гърдите и гърба е с опънати едновременно назад и надолу рамене. Ако ти е трудно да си го визуализираш, ще се опитаме да ти помогнем. Изпъкналите напред рамене идват пред нивото на гърдите. Опънатите назад рамене притискат лопатките една към друга. Задръж лопатките така, сякаш имаш тенис топка помежду им и се опитваш да я предпазиш от падане на пода.

 

 

От тази позиция повдигни рамене нагоре, сякаш правиш жеста „не знам". Това е позиция на раменете, която никога не бива да поддържаш щом правиш упражнения. Смъкни раменете максимално надолу, така че ушите ти и раменете да са максимално далече едни от други.

 

Нека финализираме правилната позиция на тялото при изпълнение на упражненията за рамене – изтегляте раменете си максимално назад, така че гърдите да са възможно най-изпъчени напред. От тази позиция ги смъквате максимално надолу, така че разстоянието между ушите и раменете да е най-голямо. Чак сега можете спокойно да пристъпите към изпълнение на раменни преси или странични повдигания с дъмбели.

 

Тази позиция на раменете дава най-голяма стабилност на раменната става. Може да бъде обяснено просто с принципа на работа на лоста. Знаем от физиката, че лост с по-голямо рамо може да повдигне по-голяма тежест. Опъвайки раменете максимално назад (и изпъчвайки гърдите в същото време) и свалянето им максимално надолу прави рамото на сухожилията по-голямо. Това означава не просто, че ще предпазите раменете си от контузии, но и че ще можете да вдигнете по-голяма тежест.

 

Това вече е нещо, което искате да чуете, нали? Всяко момче иска да се перчи с това колко вдига във фитнеса. Ето – знаете трик, с който не само ще повишите самочувствието си, но и ще тренирате здрави и без травми.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия