Няколко истини и заблуди за клековете с щанга

2014-03-02 00:43:00
Няколко истини и заблуди за клековете с щанга
Снимка: freedigitalphotos.net

Ето някои от най-широко разпространените митове и заблуди за клековете с щанга, които карат мнозина от трениращите във фитнес-залите да не изпълняват правилно, или изобщо да избягват това упражнение:

 

Мит 1 Пълният клек е опасен за колената. През 60-те години се провежда експеримент, чиято цел е да докаже, че пълното клякането (при което ъгълът на бедрото и прасеца е по-голям от 90 градуса) е лошо за колената.

 

След манипулирани резултати, разпространява се схващането, че дълбокият клек с щанга наранява колената. Същевременно в наши дни се провеждат изследвания, при които тежкоатлети клякат с тежести два пъти над собственото им тегло и то при дълбочина от ъгъл 130 градуса, като се отбелязва, че коленните им стави са много по-стабилни и
здрави от тези на професионални лекоатлети.

 

Реално погледнато, колкото по-дълбок е клекът, толкова повече натоварването се разпределя в бедрения и седалищния мускул. Активизирането на глутеуса (седалищния мускул) води до развиването на по-атлетична долна част на тялото и стегнат задник, което с пълна степен важи за жените, които искат да наблегнат на тази мускулна група.

 

 

Мит 2 – Колената не трябва да преминават пръстите на краката. Не съществува никакво доказателство, че преминаване на коленете пред пръстите на краката води да травмиране. Механиката на изпълнения зависи от фактори като вида клек
(преден, заден), височината на атлета, дължината на бедрения мускул, гъвкавостта в
ставите и редица други неща. Повечето професионални щангисти изпълняват преден клек и техните колена преминават значително границата на пръстите на краката, без каквито и да е проблеми.

 

 

Научно доказано е, че при въздържане от преминаване на коленете прекалено напред, натоварването върху тях се намаля само с около 22%, за сметка на това в горната част на бедрата към ханша се увеличава с над 1000% (10 пъти)! Изводът е да се изпълнява клякането, както е анатомично най-комфортно за спортуващия без да се съобразява с подобни митове.

 

Мит 3 – Клякането с щанга уврежда гърба. Клякането с щанга уврежда гърба, но КОГАТО СЕ ИЗПЪЛНЯВА НЕПРАВИЛНО. Много малък процент треньори умеят да клякат правилно и още по-малък процент трениращи го изпълняват както трябва. Когато тежестите се увеличат, грешките в изпълнението стават явни, а контузията - неизбежна. Правилното изпълнение на клека трябва да е съобразено с анатомичната структура на всеки един човек и да е добре преценено от механична гледна точка.

 

Контузиите на гърба се получават вследствие на слабост на мускулите около гръбначния стълб или вследствие на преразтягането му. Преразтягането става главно при високи хора. За тях е препоръчително да клякат с по-широк разкрач, гърбът да е максимално изправен, и при клякане да се спускат между колената, а не над тях – така ще могат да клякат дълбоко, без да се навеждат много напред и да контузват гръбнака.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BaffaLsc
преди 10 години

Клекът с щанга е божествен... ass to the grass! Squat til you puke


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия