Как поведението на спортната арена издава характера?

2014-01-24 11:00:00
Как поведението на спортната арена издава характера?
Снимка: freedigitalphotos.net

Как се изявявате в спорта показва не само нивото на тех­ническите ви умения и подготовка, но и проявяването на различните страни от нрава ви. Някои индивиди винаги остават невъзмутими и хладнокръвни преди старт, други дори когато тренират за здраве и на олим­пийския принцип, без да търсят пика на постиженията си, се обвиняват и при най-незначителните грешки или провали, дока­то трети са направо луди на те­ма „сполука и крах" и треперят пред неизвестността на бъде­щите събития. Очертават се ос­новно няколко типажа, катего­ризирани от предпочитанията си към спорта и реакциите по отношение на успех и провал.

 

Непукистите. Често демонстрират неверо­ятни възможности, защото не се кахърят дали ще оправдаят надеждите на треньорите си или своите собствени мераци да победят. Освободени от нап­режението да мислят за своите свръхзадачи, те са в списъка на онези спортисти, които могат да поднесат изненади дори и на предварително определените шампиони.

 

Отсъствието на без­покойство отключва потенциа­ла им и така лесно напускат пределите на „златната среда", ако фаворитите направят неудачен ход и изостанат в битката на терена. За тях е без значение под кой номер или в коя част на състезанието ще трябва да се появят на стадиона или в зала­та. Знаят докъде се простират талантите и способностите им и живеят по-безгрижно от амби­циозните.

 

 

Владеещите се. Имат ли набелязана цел, не си позволяват лукса да се отклоняват от нея нито за миг. За тях изглеждат несвойствени и безкрайно далечни жалванията на съотборници им, че нещо мо­же да се обърка в последния момент и да предвещае лош късмет. Свръхестественото съ­що не ги привлича и не правят специални ритуали преди нача­лото на състезания. Разчитат единствено на себе си и на упо­ритата тренировка. В предста­вителите на тази категория ни­кога не се проявява неувере­ност и дори цял отбор от про­тивникови шамани да се обеди­нят насреща им, ще се убедят, че е „мисия невъзможна" да ги разколебаят и обезверят.

 

Обсебените от страхове. Не се поддават на убежде­ние, че могат да контролират ситуацията. Те се паникьосват на часа, забележат ли, че неща­та им се изплъзват. Дори и да имат достатъчно време и сили да поправят резултата в своя полза, се предават „без бой" при вида на обекта на фанатич­ните си безпокойства.

 

Поняко­га предварително обричат на несполука представянето си, доловят ли тенденциозност в съдийството или усетят ли в околната обстановка „витаене­то" на фактори, засилващи опа­сенията им от неудачен завър­шек. Те определено се нуждаят от персонален психолог или психоаналитик, а може би и от психиатър, защото фатализмът им често достига до крайности под влияние на самовнушенията им с отрицате­лен знак.

 

Подвластните на средата. Много лесно се оставят да им въздействат хора от техния тим, познати и близки, треньори и дори непознати. Попиват ду­мите и емоциите на околните, защото собствената им позиция и здрав разум не съумяват да се преборят с преобладаващите съображения на по-силните ха­рактери и личности в съседст­во. Без да се замислят колко логични са доводите на тласка­щите ги към необясними страхове, те ги възприемат и допускат да властват над тях.

 

В други слу­чаи пък, независимо от кош­марните условия, работещи против този тип особи, има ли наблизо оптимисти, изцяло пое­мат и дублират предусещането им за благополучен край на надпреварата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия