Загрявката е началото на добрата тренировка

2014-01-14 19:30:00
Загрявката е началото на добрата тренировка
Снимка: freedigitalphotos.net

Загрявката е много важна част от нашите тренировки и никога не бива да бъде пропускана от който и да е физически активен и спортуващ човек. Целта на загряването е да повиши сърдечния ритъм, ускори кръвообращението, подобри подвижността на ставите, да затопли мускулите ни, подобри координацията ни и времето за реакция. Тя подготвя тялото и ума за предстоящите упражнения.

 

Освен това, една от най-важните ползи е, че тя ни предпазва от нежелани контузии и наранявания. Въпреки всичко, има много хора, които пренебрегват този процес в следствие на което могат да превърнат тренировка си от приятна и здравословна в неприятна и опасна.

 

Започването на тренировката с леки и лесни упражнения повишава пулса и температурата на мускулите. Затоплените мускулите работят много по-добре, отколкото студените. Те стават по-гъвкави и са в състояние да се свиват по-мощно и по-силно. Сухожилията също стават по-гъвкави, така че шансът за разтягане на сухожилие или разкъсване на мускул намалява значително.

 

Докато тренираме, нашите мускули се нуждаят от много кислород и хранителни вещества, за да работят добре. Повишаването на нашата сърдечна честота, докато разгряваме, води до бърза циркулацията на кръвта и увеличава количеството на кръв в нашите активни мускули. Това дава възможност на тялото ни да захрани мускулите подобаващо, когато е нужно.

 

 

Освен това, когато кръвта преминава през затоплените мускули, тя повишава собствената си температура. Високата кръвна температура позволява пренасянето на повече кислород, защото отслабва връзките на кислорода с хемоглобина. Гореспоменатите ефекти могат да повишат както издръжливостта, така и силата по време на тренировка.

 

Процесът на загряване може да се разглежда не само като физическа, но също така и като психическа подготовка. Това е времето, когато трябва да изчистим ума си и да се съсредоточим върху тренировката, да погледнем програма си или дори да съставим такава. Психическата ни нагласа може да повлияе значително върху нашето представяне и постижения.

 

Основната загрявка се състои от нискоинтензивни упражнения, които постепенно да увеличат сърдечния и дихателен ритъм, и съответно кръвообращението. Това може да включва дейности като ходене, джогинг, колоездене и други. След това трябва да се направи лек стречинг и да раздвижим ставите и мускулите. Следващата стъпка трябва да съобразим с предстоящата ни тренировка и можем да пристъпим към някои специфични упражнения.

 

Например, ако ще упражняваме гърдите, трябва да акцентираме върху загряването на мускулите на гърдите и ръцете, да раздвижим добре лакътните и раменните стави. Много е важно да се обърне внимание на всякакъв вид болка или странна скованост, която усетим по време на загрявката. Ако забележите някакъв проблем, зоната трябва да се изолира или тренировката трябва да се отмени, докато причината не бъде изяснена. Правилното загряване трябва да отнема от 10 до 20 минути.

 

Процесът на загряване е основна и много важна част от нашите тренировки. Не трябва да се пропуска или пренебрегва. Разгрявайки всеки път преди тренировка ние подобряваме нашите резултати и намаляваме риска от контузии, а травмите могат да ни извадят извън строя за седмици. В крайна сметка трябва да изпитваме удоволствие и удовлетворение от тренировките... И не забравяйте, че превенцията е по-добра от лечението!

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия