Защо постоянно ти се яде?

2013-08-29 15:28:00
Защо постоянно ти се яде?
Снимка: Dreamstime

Специалистите съветват хората, които са предразположени към натрупване на излишни килограми, да се хранят, преди да са огладнели, защото в противен случай поглъщат повече храна, отколкото им е необходима. Също така трябва да водят достатъчно разнообразен и интересен начин на живот, за да не търсят щастие в храната.

 

Вижте няколко причини, поради които се храните, когато не сте гладни:

 

Уморен/а си – когато човек е изморен, апетитът му се обостря и той има нужда да хапне нещо сладко и висококалорично. Причината е, че организмът ти има нужда от енергия и иска да си я набави по най-бързия начин. Тялото ти си мисли, че сладкото ще му помогне, но истината е, че това ще те направи още по-уморен/а. Затова, вместо да се тъпчеш с глупости, отиди във фитнес залата и потренирай около половин час. Вечерта я прекарай спокойно, релаксирай и гледай да си легнеш навреме, за да може на другия ден да си отпочинал/а и организмът ти да не търси сладки изкушения.

 

 


 

Просто си чревоугодник/чревоугодничка – има хора, които наистина обичат да се хранят и си доставят несравнимо удоволствие с вкусни ястия. Те не могат да не ядат, когато са на гости, например, и навсякъде около тях има плата с хапки, сладки неща, сандвичи и т.н. Обстановката оказва огромно влияние върху мисленето на човек. Как да не ти се дояде, когато навсякъде има вкусотии и хората похапват сладко-сладко? Но ти знаеш, че реално не си гладен/на, просто си лаком/а. Вместо да приемаш излишно количество калории, намери си интересно занимание, което ще заеме ума и ръцете ти.

 

Жаден/на си – доста често хората си мислят, че са гладни, а всъщност са жадни. Ако си се хранил/а скоро и въпреки това усещаш глад, изпий една чаша вода и изчакай да минат поне 20 минути, преди да вземеш решение дали да ядеш или не. Най-вероятно гладът ти ще отмине и ще си спестиш известно количество калории.

 

Нямаш настроение – когато човек се чувства зле, той търси утеха във вкусната храна. В много филми има сцени, при които тъжни момичета се утешават, тъпчейки се със сладолед. Но не бива да вредиш на външния си вид заради моментно емоционално състояние. Вместо да се съжаляваш вкъщи и да се тъпчеш с глупости, излез с приятели и се забавлявай. По този начин ще повдигнеш настроението си много по-бързо, здравословно и нискокалорично.

 

Под стрес си – стресът е много, много вредно нещо. За съжаление, в днешно време почти няма човек, който да не води стресиран начин на живот, особено в големите градове. Безработицата, високите изисквания на шефовете, мрачните хора около нас определено оказват негативно влияние върху човешкия живот. Както вече споменахме, има много начини, благодарение на които може да повишиш настроението си. Да, единият е да хапнеш нещо вкусно, но не е ли по-добре да си решиш проблема по друг начин? Вместо да си купиш кутия шоколадови бонбони, запиши си час при фризьор, маникюрист, масажист или каквото ти душа иска. Важното е да се поглезиш и да снемеш стреса от себе си.

 

Няма какво да правиш – ако знаеш колко хора отиват и отварят хладилника, само защото им е вкусно. Те са стотици, стотици хиляди ... Не бъди един/една от тях! Щом ти е скучно, намери си нещо интересно за правене. Сигурно ще кажеш, че не е толкова лесно. Напротив, когато човек има желание, намира начин, ако ли пък не – причина. През летните ваканции се случва някои дни просто да няма какво да правиш – приятелите ти са на море, на село, имат работа с родителите си и т.н. Определено е по-готино да се забавляваш в компанията на приятели, но това може да се случи и когато си сам/а. Може да започнеш да четеш нова книга, да изведеш кучето си на разходка, да си изтеглиш готина игра, да почистиш стаята си, да посетиш баба си и дядо си и т.н. Има наистина много неща, които ще ти запълнят успешно свободното време.

 

Снимка: Dreamstime


Тренирал/а си – след тренировка повечето хора са озверели от глад, особено ако са вложили всичко от себе си. Трябва обаче да внимаваш какво ядеш, след като си спортувал/а, особено ако е късно вечер. Хапни нещо леко и нискокалорично като кофичка кисело мляко, няколко парчета пуешко филе, една ябълка и т.н. Просто засити глада си, но не яж много, защото организмът ти се приготвя за сън и функциите му са забавени. Това означава, че всичко, което хапнеш, ще ти се лепне.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Nyan girl
преди 10 години

Или съм мега фенка на Nyan cat. И подражавам на котката при всяка възможност..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия