Кои храни са подходящи преди тренировка?

2013-07-30 16:59:00
Кои храни са подходящи преди тренировка?
Снимка: Dreamstime

Когато човек отива да спортува, той трябва да има достатъчно енергия, за да може да вложи максимума от себе си и да има резултати от тренировката. За да се радваме на крепко здраве и добър външен вид, хубаво е да тренираме редовно. Трябва да си изберем спорт, който ни доставя удоволствие, за да тренираме с желание. Екипировката е много важна, защото когато маратонките ни не са ни удобни или анцугът не ни е по мярка, тоест, когато ни е некомфортно, започваме да се разсейваме и тренировката не е достатъчно ефективна.

 

 

Освен, че трябва да сме подходящо облечени и да си носим бутилка с вода, трябва да хапнем нещо, преди да тренираме. Това не означава да се нахраните стабилно, защото след това ще ви е тежко и няма да ви се спортува. Трябва да консумирате нещо леко, което ще ви даде сили за една пълноценна тренировка.

 

Вижте няколко храни и напитки, които са подходящи за консумация преди спорт:

 

Банани – тези сладки плодове доставят доста енергия на организма. В тях се съдържат калий, който помага за запълване на елекролитите, които губим чрез потта, докато спортуваме. В бананите има още полезни въглехидрати и се смилат изключително бързо от стомаха. Затова са полезни за консумация преди тренировка.

Снимка: sxc.hu

 

Сок от нар – той е полезен както преди тренировка, така и след. Когато го пиете, преди да спортувате, той ви дава допълнително количество енергия, а след това помага за намаляване мускулните болки и спазми.

 

Снимка: sxc.hu

 

Стафиди – те са богати на естествени захари и калий. Ако ги консумирате преди тренировка, стафидите ще ви помогнат да бъдете по-издръжливи. Препоръчителната доза е 20-30 грама, половин час преди спорт.

 

Снимка: sxc.hu

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия