Спортуващите тийнейджърки проявяват по-малко агресия

2013-05-11 10:00:00
Спортуващите тийнейджърки проявяват по-малко агресия
Снимка: sxc.hu

Ползите за здравето от спорта както за тийнейджърите, така и за хората на всяка друга възраст, са безспорни. Американски учени обаче откриха и нов, неподозиран досега плюс на редовната физическа активност – тя води до проявата на по-малко агресия от страна на подрастващите момичета, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Специалисти от Американската педиатрична асоциация събрали данните за 1312 гимназиални ученици от различни проучвания, осъществени през 2008 г. В анкетите били включени въпроси, свързани с начина на живот и физическата активност на изследваните лица през последната една година.

 

Анализирайки внимателно събраната информация, специалистите установили, че момичетата, които спортуват редовно, проявяват по-малко признаци на агресия в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот.

 

Една от възможните причини за тази зависимост, според учените, е свързана с факта, че физическата активност повишава нивата на хормоните на щастието в кръвта и това прави тийнейджърките по-малко податливи на изблиците на нервност и раздразнение.

 

Интересно обаче е, че при момчетата не била открита никаква зависимост между спортуването и проявата на агресия. Ето защо американските специалисти възнамеряват да продължат изследванията си по въпроса, за да установят каква точно е причината за наблюдаваното явление.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nor4eto99
преди 11 години

Аз съм наблюдател на тооочно обратното.....but whatever...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия