Почивайте си от тренировките, ако искате да сте здрави

2013-03-11 14:59:00
Почивайте си от тренировките, ако искате да сте здрави
Снимка: Dreamstime

За да има човек здраво, стегнато и красиво тяло трябва да спортува и да се храни здравословно. Да, но понякога организмът се пренатоварва и има нужда от почивка. Тя е толкова важна, колкото и самите тренировки, защото тялото става по-силно след тях, а не докато човек спортува. Колкото по-често тренира човек, толкова повече лишава мускулите си от времето, в което те трябва да се възстановяват.

 

Наскоро направено проучване показва, че хората, които прекаляват с тренировките са с по-нисък имунитет в сравнение с тези, които не спортуват изобщо. Когато човек тренира интензивно тялото отделя повече свободни радикали, с които антиоксидантите в тялото не успяват да се справят. Това може да доведе до увреждане на вътрешни органи и тъкани.

 

 

Хубаво е човек да намери златната среда – да тренира, но да не прекалява. Нека почивката е част от спортния ви режим, а не негов заместител. Вижте как да направите своята спортна почивка максимално ефективна:

 

Редувайте „трудни“ и „лесни“ тренировки – направете си график и си отбележете в кои дни ще имате по-тежки тренировки и в кои по-леки. По този начин хем ще разнообразите режима си, хем ще дадете възможност на организма ви да си почине.

 

Захранвайте мускулите си – не бива да лишавате тялото си от сън, затова направете всичко възможно да спите по 7-8 часа. Организмът ви има нужда от омега-3 мастни киселини, цинк, витамин А, С и D, както и от калций, затова направете всичко възможно и му ги доставете.

 

Почивайте си – трябва да имате поне един-два дни седмично, предназначени само за почивка. Също така се старайте да тренирате всеки ден различни мускулни групи, за да не се пренатоварите. Не прекалявайте с тренировките и не прекарвайте прекалено много часове във фитнес залата.

 

Направете спорта приоритет в живота си – оценете плюсовете на тренировките и се постарайте те да бъдат част от дългосрочните ви планове. Така с течение на времето спортът ще се превърне в част от живота ви. За да постигнете резултатите, които сте си поставили, трябва да ходите с желание във фитнеса, а не по задължение.

 

Разнообразете тренировките си – ако фитнесът ви е скучен, опитайте с нещо друго. Може да отидете на аеробика, пилатес, зумба, народни танци, плуване и т.н. Има достатъчно спортове, изберете този, който ви доставя най-голямо удоволствие.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия