Наистина ли мускулите тежат повече от мазнините?

2012-10-25 14:15:00
Наистина ли мускулите тежат повече от мазнините?
Снимка: Dreamstime

Много хора си мислят, че мускулите им тежат повече от мазнините и това е причината да не отслабват, въпреки че спортуват активно.

 

"Когато чуя това твърдение, винаги си мисля за старата загадка: Кое тежи повече, един килограм пера или един килограм тухли?", казва Лора Стъсек, фитнес координатор за Уестминстър колеж в Солт Лейк Сити, Юта. "А килограмът си е килограм!"

 

Мускули срещу мазнини: Разчистване на сметките

  Здравият разум ни казва, че един килограм мускули и един мазнини трябва да имат еднакво тегло, но те се различават по плътност. Това означава, че ако се вгледате в пет килограма мускули и в пет кила мазнини рамо до рамо, мазнините ще заемат повече обем или пространството, отколкото мускулите. Това е важно, когато сте на диета и част от вашата цел е да изглеждате стегнати, а не отпуснати.

 

 

Защо хората смятат, че мускулите тежат повече от мазнините?

"Смятам, че това твърдение успокоява хората, които са качили няколко кила", казва Лора. "Те си казват, че е просто невъзможно да пълнеят след като спортуват активно и тогава решават, че това е мускулна маса. Истината е, че е невъзможно да качиш 3 килограма мускули за една седмица. От друга страна има много хора, които топят мазнини чрез спорт, но съответно изграждат мускули и реално не мърдат на тегло. Те често се разочароват от този факт."

 

Мускули срещу мазнини: Истината

Първата стъпка в една успешна диета и тренировъчна програма е да прогоните идеята, че мускулите тежат повече и това е нещо лошо. "Опитвам се да накарам хората да си помислят как се чувстват в тялото си, да обърнат внимание как им стоят дрехите и как тялото им се е променило", съветва Стъсек. "Това е трудно нещо, но фокусът наистина не трябва да пада върху кантара, а върху силуета и мерките. Не е задължително да тежите по-малко, за да сте здрави и да изглеждате добре."

 

Мускули срещу мазнини: Предимствата на мускулите

Всъщност, дори да сте на диета трябва да спрете да мислите за мускулите като за ваш враг и трябва да ги възприемате като ваш приятел. Мускулната маса стимулира метаболизма на човек, така че килограм мускули ще изгори повече калории в покой, отколкото половин килограм мазнини. Какво означава това? Дори когато не се упражнявате, а седите на дивана, например, вие ще изгаряте повече калории, заради това, че имате повече мускули. Мускулната маса има и други ползи. Тя е от съществено значение за подобряването на костната плътност, която се влошава с процеса на стареене. Затова хората трябва да остават активни и в по-зряла възраст.

 

Мускули срещу мазнини: Начини за натрупване на мускулна маса

Няма никакво съмнение, че с кардио тренировките като джогинг, колоездене и ходене се горят най-много калории. Но тренировките за сила също са жизненоважни. "Повечето хора, особено жените, се страхуват, че вдигането на тежести ще ги направи едри и мускулести, а трябва да спрат да се притесняват за това", казва Стъсек. Има изобилие от възможности за изграждане на мускули, като се започне от тежести (щанги и гири), мине се през упражнения със съпротивление и такива за издържливост. Хубаво е да ползвате помощта на треньор, който да изготви балансирана тренировка за цялото ви тяло. Този вариант ще даде по-добри резултати, отколкото сами да си ходите на фитнес и да си редувате уредите както ви хрумне.

 

Още упражнения и съвети, свързани със спорта, може да прочетете в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
adi95
преди 11 години

Обикновено твърдя, че мускулите тежат повече, понеже ми се случва хора, които са по-едри от мене и нямат много мускули, да тежат по-малко.За уточнение ще кажа, че от дете съм си..мускулеста..За това мисля, че да, мускулите тежат повече.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия