За начинаещите във фитнеса – първи стъпки

2012-06-03 11:33:00
За начинаещите във фитнеса – първи стъпки
Снимка: sxc.hu

Вероятно много от вас вече са твърдо решени да се вземат в ръце и да влязат най-накрая във форма, постигайки мечтаното тяло чрез редовни посещения във фитнеса. Ако се чудите откъде да започнете, следвайте тези лесни първи стъпки, които ще ви помогнат да стартирате успешно тренировъчния си режим:

 

 

1. Дефинирайте целите си.

 

Преди да започнете да тренирате, трябва да дефинирате точно и ясно целите си. Те не трябва да бъдат прекалено амбициозни и недостижими, тъй като това създава предпоставки скоро да се разочаровате и да се откажете от тренировките.

 

Разделете целите си на краткосрочни и дългосрочни и фиксирайте ориентировъчни срокове, в които искате да ги постигнете. В по-кратък период (няколко месеца) можете да се стремите към свалянето на излишните мазнини по тялото, а в по-дългосрочен – към изграждането на мускулна маса и оформянето на тялото.

 

Поставянето на цели е основополагащо във всеки фитнес режим. Именно те са тези, които ще ви ориентират какво трябва да направите, за да ги постигнете. Именно те са и тези, които ще ви мотивират да продължавате да тренирате.

 

 

2. Изберете фитнес зала.

 

Правилният избор на фитнес зала също е от значение. Потърсете някоя, която се намира близко до вашия дом или пък до работното ви място. Лесният достъп до фитнеса ще ви спести оправданията, че той е твърде далеч и ви мързи да отидете до него или пък, че навън вали и ще се намокрите, докато стигнете до залата.

 

Разбира се, съобразете се и с цените във фитнеса и заложете на този, в който те ви удовлетворяват напълно.

 

 

 

3. Изберете подходящо време за тренировките си.

 

Прегледайте внимателно графика на ангажиментите си и изберете подходящо време, в което можете да се отдадете на тренировки. Не разчитайте на това, че ще посетите фитнеса, когато намерите свободно време. Фиксирайте точни дни и часови интервали, в които възнамерявате да посещавате залата. Това ще ви помогне и при изготвянето на тренировъчната програма.

 

 

4. Посъветвайте се с фитнес инструктор.

 

Преди да започнете да тренирате, посъветвайте се с фитнес инструктор за изготвянето на вашия режим. Първоначално едва ли ще знаете какви упражнения да изпълнявате и как да ги групирате по дни. Ето защо е хубаво поне през първите ви 2-3 тренировки да се доверите на експертното мнение на инструкторите във фитнеса. Те ще ви изготвят индивидуална тренировъчна програма, съобразена с вашите цели, желания, възможности и свободно време. Освен това ще могат да ви отговорят на всички въпроси, които ви вълнуват.

 

Не пропускайте да се поинтересувате и от хранителния режим, който трябва да спазвате. Помолете да ви се окаже помощ при изготвянето на диетата. Без правилно хранене едва ли ще постигнете впечатляващи резултати.

 

 

5. Вземете си екипировка.

 

Преди да започнете да тренирате във фитнес, ще трябва да се сдобиете и с необходимата екипировка. Удобни маратонки и подходящо спортно облекло са идеални за целта. При необходимост можете да си вземете и фитнес ръкавици.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
awerw
преди 11 години

Това са нещо като "изисквания" и хората ще си помислят, че е прекалено сложно. Целите може да са и непостижими, това означава, че ще тренирате дооооооста дълго, което е добре. А екипировката ..... просто тениска и къси ***. А и повечето неща са ясни, че ще ги направят преди да започнат да тренират, въпроса е как ? :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия