Как да зареждаш смартфона си, така че батерията да издържа дълго

2016-08-02 14:47:00
Как да зареждаш смартфона си, така че батерията да издържа дълго
Снимка: iStock

Да имаш смартфон е готино, защото той има изключително много функции, които може да използваш. За съжаление, обаче батериите на тези телефони не стават за нищо и издържат от няколко часа до 1-2 дни максимум. За това имат вина както производителите, така и потребителите, които не оставят смартфоните си и ги зареждат по погрешен начин.

 

Повечето хора си мислят, че честите и кратки зареждания на батерията са вредни за нея. Затова те изчакват батерията да падне почти напълно и тогава зареждат смартфона си. Това обаче е грешно!

 

 

Литиево-йонните батерии на смартфоните са чувствителни към тяхната собствена версия на „стрес”, тоест прекомерното им излагане на стрес може да ги увреди сериозно.

 

Затова, ако искаш батерията на смартфона ти да издържа дълго време, следвай следните съвети:

 

Нe дръж смартфона включен към мрежата, когато батерията се е заредила на 100%

Повечето хора имат навита да включват телефона си да се зарежда преди лягане и да го изключват сутринта, когато станат. По този начин обаче смартфонът е бил включен в мрежата няколко часа, когато е бил напълно зареден. Веднъж щом батерията достигне 100%, телефонът преминава в режим на бавно и продължително зареждане, за да поддържа максимума, докато е включена в електрическата мрежа. По този начин обаче батерията е изложена на силен стрес, който изтощава химикалите в нея.

Когато батерията се зареди, смартфонът трябва да се изключи от мрежата. Това е като при хората, които отпускат мускулите си след продължително и тежко физическо натоварване. Представите си обаче, че нямате тази възможност и трябва да се натоварвате часове наред без почивка. Звучи уморително и стресиращо, нали? Не достигайте до 100% В случаите, когато не ти е необходимо смартфонът ти да бъде напълно зареден, по-добре го изключвай малко преди да достигне 100%. Не е нужно да зареждаш литиево-йонните батерии напълно, дори е вредно за тях, защото силният волтаж ги стресира и изтощава в дългосрочен план.

 

Включвай смартфона си в електрическата мрежа, когато можеш

Батериите се чувстват много по-добре, когато се зареждат често и по малко, а не веднъж в продължение на няколко часа. Препоръчително е да включваш смартфона си към мрежата, когато загубиш около 10% от батерията. Ако това ти е невъзможно, включвай телефона си да се зарежда всеки път, когато имаш възможност. Не се притеснявай, не е вредно да включваш и изключваш смартфона си от мрежата няколко пъти дневно. Даже напротив! Това подобрява цялостната производителност на батерията и поддържа формата й през целия ден.

 

Поддържай смартфона си хладен

Батериите на смартфоните са изключително чувствителни към топлина. Ако телефонът ти има калъф и забелязваш, че той се нагрява повече, когато се зарежда, махай калъфа всеки път, когато го включваш към електрическата мрежа. Когато се намираш на слънчево място, на морето, например, покрий смартфона си с нещо и в никакъв случай не го излагай на пряка слънчева светлина. Това ще удължи живота на батерията ти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия