Какво представлява Facebook депресията и как да се предпазиш от нея

2016-06-20 12:32:00
Какво представлява Facebook депресията и как да се предпазиш от нея
Снимка: iStock

Facebook може да бъде както полезен, така и вреден понякога. Учените са установили, социалната мрежа е в състояние да докара човек до депресия. Разбери какво представлява това състояние и кои са най-застрашените от него.

 

Какво е Facebook депресия?

 

Този термин стана известен преди 5 години, когато в сп. Pediatrics се публикува изследване за връзката между социалните мрежи и депресията. Фокусът на изследването е основно върху влиянието на Facebook върху децата и тийнейджърите. Според учените децата в тази възраст прекарват голяма част от свободното си време в социалните мрежи, след което проявяват симптоми, приличащи на тези, които човек има, когато е в депресия. Според тях една от причините за това е интензивността на социалните мрежи и онлайн света.

 

 

И въпреки че децата и тийнейджърите прекарват доста време във Facebook, не продължителността на седенето онлайн е причина за появата на депресивни състояния, а качеството на комуникация, което се случва там.

 

Защо и кога се проявява Facebook депресията?

 

Най-често депресивните състояния се появяват, когато момчетата и момичетата виждат снимки, статуси и публикации на свои Facebook приятели, които ги карат да се чувстват недостатъчно уверени в себе си, тъжни или пък да имат усещането, че нямат нещо, което другите притежават (то може да бъде както материално, така и духовно). Според специалистите именно тези неща са предпоставка младежите да се чувстват несигурни, което може да доведе до проблеми с психиката им.

 

Учените казват, че Facebook е инструмент, който сам по себе си не може да причини абсолютно нищо, но в същото време може да засили някои негативни усещания, които да доведат до депресивни състояния.

 

Друг голям проблем, свързан със социалните мрежи, е интернет тормозът чрез негативни и обидни коментари, засрамващи статуси и снимки и т.н. Когато човек вече е преминал през тийнейджърските години и е възрастен индивид, на него тези неща може да му се сторят незначителни и лесни за подминаване. Не така обаче седят нещата за младите момчета и момичета, на които им е трудно и почти невъзможно да игнорират гореспоменатите неща.

 

Каква е ролята на родителите при такъв проблем?

 

В днешно време определено не е лесно да бъдеш родител. Всяка майка и всеки баща трябва да е наясно с новите технологии и да познава техните потенциални опасности, за да предпази максимално децата си. Много е важно родителите и тийнейджърите да си говорят, да споделят. Родителите трябва добре да познават децата си и да следят за наличието на депресия или потиснатост.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ДОТА
преди 7 години

мен ме депресират хората висящи по цял ден във фейсатва пак ли е фейсбук депресия


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия