Какъв контрол върху Facebook ще има Марк Зукърбърг, когато се оттегли?

2016-06-06 16:30:00
Какъв контрол върху Facebook ще има Марк Зукърбърг, когато се оттегли?
Снимка: Reuters

Бордът на директорите на Facebook е предложил премахването на контрола върху мажоритарния вот на Марк Зукърбърг. Това се е случило по време на събитие, в рамките на което главният изпълнителен директор и основател на социалната мрежа е заявил, че е решил да излезе от мениджмънта на компанията в някакъв момент в бъдеще, предава Reuters.

 

Бордът е заявил, че ще помоли акционерите да гласуват предложението, което ще превърне акциите на Зукърбърг от клас Б в клас А, ако той вече не стои на лидерската позиция.

 

 

Към 2 юни 2016 г. Зукърбърг притежава около 4 млн. акции от клас А и около 419 млн. акции клас Б, които общо представляват около 53,8% от общото изключително право на глас.

 

Предложеният ход ще бъде гласуван на годишното общо събрание на Facebook на 20 юни. То има за цел да осигури, че управленските правомощия на един бъдещ главен изпълнителен директор няма да бъдат ограничени, твърдят от борда.

 

"Тези нови условия гарантират, че няма да останем компания, контролирана от единия от основателите ѝ“, посочва още бордът.

 

Съгласно действащите разпоредби Зукърбърг има право да притежава акции от клас Б и упражнява мажоритарен контрол върху гласуването дори и да напусне компанията. Освен това той ще има правото да предаде своите акции от клас Б и евентуално да прехвърли този контрол на своите наследници след смъртта си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия