Нещата, които не знаеш за Марк Зукърбърг [част първа]

2014-09-01 12:01:00
Нещата, които не знаеш за Марк Зукърбърг [част първа]
Снимка: Reuters

1. Цялото име на създателя на социалната мрежа Facebook е Марк Елиът Зукърбърг. Той е роден на 14 май 1984 година в Уайт Плейнс, Ню Йорк. Баща му е зъболекар, а майка му работи като психиатър, преди да роди четирите си деца – Марк, Ранди, Дона и Ариел.

 

2. Интересен факт е, че Зукърбърг е наполовина българин. Той е кръстен на дядо си по майчина линия – Марко. Дядо му е емигрирал от България през 1940 година.

 

3. Марк Зукърбърг започва да се интересува от програмиране, след като родителите му подарили книгата „C++ за глупаци“.


 

4. Зукърбърг направил програма, озаглавена „ZuckNet“, която се използвала само от семейството му. Всеки у дома имал възможност да изпрати съобщение до някой друг в къщата и обратното. Това е нещо като ранна версия на AOL's Instant Messenger.

 

5. Още докато бил в гимназията, Марк получил предложение за работа. AOL и Microsoft се опитват да го привлекат, след като той създава Synapse – програма, която използва изкуствен интелект, за да научи музикалните навици на своите потребители.

 

6. Зукърбърг владее много езици. Той може да чете и пише на френски, иврит, латински и старогръцки.

 

7. Марк създава програмата Course Match, която дава възможност на студентите да решат какъв колеж и курсове искат да изберат въз основа на това, което другите ученици в тяхното училище са избрали.

 

8. На 4 февруари 2004 година Марк Зукърбърт стартира Thefacebook.com – социална мрежа, която дава възможност на потребителите да си създадат лични профили, в които да има лична информация и техни снимки. Първоначално сайтът е трябвало да бъде само за университета, но поради големия интерес през 2006 година той става достъпен за цял свят.

 

9. Зукърбърг създава Facebook с други трима съквартиранти в колежа – Едуардо Саверин, Дъстин Московиц и Крис Хюз. Саверин е този, който е внесъл капитал на стойност 1 000 $, за да може компанията да стартира.

 

10. Първият личен автомобил на Зукърбърг бил Subaru Forester SUV.


 

11. Социалната мрежа Facebook е със син цвят, защото според Зукърбърг той е най-красивият цвят и може да види всичко около себе си в синьо. Според него червеното и зеленото натоварват очите и ще „ослепят“ потребителите.

 

12. Зукърбърг не вярва в Господ. Той се определя като атеист.

 

13. Марк държи изключително много работният процес да тече гладко. Той се фокусира върху нещата, които прави и иска и неговите колеги да бъдат максимално съсредоточени. Ако някой е гладен, той ще има възможност да отиде и да яде, след като приключи работата си. Ако има въпрос, който не е разрешен, екипът ще си почине, след като се справи с проблема.

 

14. През 2003 година Зукърбърг започва да се среща с Присила Чан, която към днешна дата му е законна съпруга. Тя е от Бостън и е дъщеря на китайско-виетнамски бежанци. Чан е сред първите хора, които се присъединяват към Facebook. Това се случва на 5 февруари 2004 година.

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия