Играй и спечели работно място

2016-04-04 15:45:00
Играй и спечели работно място
Снимка: Stockfuse.com

Миналата есен Barclays започна да тества нов инструмент за привличането на млади служители - мобилна видеоигра, пише Wall Street Journal.

 

Повече от 4 500 души, предимно от колежите, са играли брандираната за Barclays версия на Stockfuse, безплатна игра за борсова търговия, която използва данни от пазара в реално време. Около 8% от явилите се кандидатстват за позиции в международната банка, а до момента 17 вече са получили работа.

 

Stockfuse е разработена от SHFuse, базирана в Ню Йорк стартираща компания. Това е едно от новите приложения, които канят хората да играят игри, служещи като средство за набиране на персонал в реалния свят.

 

 

Подобни приложения имат за цел да хвърлят светлина върху това как кандидатът може да се представи на работа, базирайки се на това как той или тя се справя с играта. При Stockfuse например това в кои акции инвестира играчът и постигнатата възвращаемост обикновено осигуряват изобилие от данни, които след това биват разглеждани от компанията. Игрите на други разработчици варират от решаването на пъзели до симулатор за управление на суши ресторант.

 

В зависимост от играта разработчиците на приложението могат да направят подробен анализ на способностите на играча и да ги споделят със заинтересования работодател. Оценката може да определи човека като потенциален лидер, показващ упоритост, като човек за вземане на бързи решения или като такъв, който има лоша преценка.

 

Някои приложения отнемат само няколко минути игра, докато други са за неопределен период, като влизайки отново в играта играчът се озовава на мястото, на което е бил, когато е приключил предишния път.

 

Идеята, твърди Гай Халфтек, основател и главен изпълнителен директор на Knack, разработчик на приложения за набиране на персонал, е да измерва силните и слабите страни на кандидатите по начин, който е забавен за самите тях.

 

Игровият подход

 

Използвайки мобилни игри, работодателите се насочват към една развиваща се тенденция. Хората са играли такива игри по повече от два часа на ден през 2014 г., което е с 57% повече от 2012 г., твърди компанията за проучвания NPD Group.

 

Като цяло видеоигрите са доста често срещани на работното място в стаите за почивка, а подобни инструменти се ползват и при програмите за обучение. Тази практика се нарича геймификация.

 

И все пак използването на игри за набиране на персонал има своите недостатъци. Търсещите свободни работни позиции може да не вземат играта достатъчно на сериозно, предупреждават експерти. Те могат да създадат и погрешни впечатления, тъй като част от играчите могат да се чувстват объркани от подобен подход. Работодателите освен това твърдят, че не базират решенията си за наемане на персонал само на базата на това как кандидатите са се справили с играта.

 

“Те тепърва започват да набират сили”, коментира Карл Кеп, професор от Bloomsburg University of Pensilvania и автор на “The Gamification of Learning and Instruction”. “Зад всички тях стои доста наука”, допълва той.

 

Този вид игри са базирани на дългогодишни изследвания и развитие и използват сложни алгоритми за измерване на представянето на играча, така че да покажат какво е постоянството му, мотивацията и проблемите, с които се сблъсква.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия