Часовникът на Джеймс Бонд

2015-12-28 14:49:00
Часовникът на Джеймс Бонд
Снимка: freedigitalphotos.net

До неотдавна умните часовници се ползваха като аксесоар към смартфона. Задава се обаче нова тенденция, при която тези устройства ще заменят телефона, както е във филмите на 007.

 

От компанията Omate, наречена  Rise вече съществува проект за умен часовник, през който можеш да провеждаш телефонни разговори. Моделът работи самостоятелно, без да му е необходим телефон. Фирмата работи с операционна система Android 5.1. Моделът има кръгъл тъч дисплей с диаметър 1,3 инча и резолюция 360х360 пиксела. Въпросната марка стъпва едночиповата система (SoC) MediaTek MT2601, допълнена от 512MB оперативна памет и 4GB флаш памет. Макар и с възможност за напълно самостоятелна работа чрез 3G micro SIM слот за провеждане на телефонни разговори, Omate Rise е съвместим с iPhone (iOS 9) и Android (4.4+). Добавен е и GPS модул Bluetooth, Wi-Fi, говорител, миктофон, акселерометър, жироскоп и магнитомер. Батерията пък е с капаците 580 мАч и гарантира до два дни автономна работа. Голям плюс на Rise е, че е водоустойчив и разработчиците го хвалят, че издържа няколко часа под вода на дълбочина 10м. Единственият начин засега да се сдобиеш с такъв часовник е да го поръчаш, а цената е около 200 долара, закупените устройства ще дойдат през март 2016. Нормалните продажби тръгват през юни догодина, но цената вече ще бъде 349 долара.

 

 

По-рано тази година се заговори и за друг подобен модел – Pipo C2. Силни заявки дадоха още през март и редица компании на Световния мобилен конгрес в Барселона. Повечето показани устройства от тогава до сега са устройства от среден клас с цени в диапазона 150-200 долара. За разлика от тях Pipo C2 е доста по-евтин. Неговата цена е 35 долара, като срещу тази сума потребителите получават напълно автономно устройство, през което могат да видят споделени разговори. Pipo C2 идва с вграден модем и така елиминира нуждата от телефон. Джаджата е съвместима с Android и iOS. Има 1,5 инчов 240х240 TFT дисплей и батерия, осигуряваща до 480 часа в стендбай.

 

Зареждане на батерията на 6 месеца. През май Swatch впечатлиха с батерия за умен часовник, която ще може да се зарежда веднъж на всеки шест месеца. През 2016 марката ще пусне на пазара своя умен часовник, които също ще бъде оборудван с революционна батерия. Издръжливата батерия ще бъде предимство не само за умните часовници, но и за електрическите автомобили.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия