Симптомите, които показват, че си зависим от смартфона си

2015-09-17 11:59:00
Симптомите, които показват, че си зависим от смартфона си
Снимка: iStock

Повечето хора мислят, че зависимост може да се развие само към алкохол, наркотици и цигари. Истината е, че човек може да бъде зависим от най-различни неща. В днешно време все повече и повече хора са зависими от мобилните си телефони. Статистиката показва, че гимназистите прекарват около 600 минути на ден, използвайки смартфона си.

 

Ако искаш да разбереш дали и ти си зависим, виж кои са най-лесно забележимите симптоми:

 

Често ти правят забележка да спреш да използваш телефона си – когато си с приятели или със семейството си, ти предпочиташ да използваш смартфона си, отколкото да им обърнеш 100% внимание. Много често околните ти правят забележка, защото се чувстват игнорирани и са прави. Затова се опитай да промениш този навик.

 

 

Пропускаш важни моменти, докато гледаш телефона си – често ти се случва да изпуснеш нещо интересно, защото се занимаваш със смартфона си. И после горчиво съжаляваш.

 

Проверяваш времето в интернет, вместо да отвориш прозореца – не е ли по-лесно да погледнеш навън какво е времето, отколкото да отваряш метеорологичен сайт?

 

Изпадаш в криза, когато забравиш телефона си вкъщи – направо не можеш да си представиш деня си без телефона и си склонен да се върнеш отдалеч, за да си го вземеш.

 

Веднага проверяваш кой ти е писал или те е търсил, ако усетиш, че телефонът ти вибрира – в момента, в който видиш, че GSM-ът ти дава индикация,че нещо се е случило, нямаш търпение да видиш какво. Това ясно показва, че си завасим от телефона си.

 

Когато изпуснеш телефона си, имаш чувството, че си си изтървал сърцето на земята – хубаво е да не забравяш, че телефонът е неодушевен предмет и не го боли. Ако се счупи, може да си купиш нов в магазина.

 

Телефонът е последното нещо, което виждаш вечер и първото, като се събудиш – първо си поглеждаш GSM-а, а след това целуваш гаджето си, ако сте прекарали нощта заедно.

 

Когато си сам, не отделяш поглед от телефона си – не обичаш да чакаш, затова запълваш времето си, като си ровичкаш в GSM-а, без всъщност да правиш нещо важно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия