Няколко причини да не използваш смартфона си преди лягане

2015-07-16 16:59:00
Няколко причини да не използваш смартфона си преди лягане
Снимка: iStock

Голяма част от тийнейджърите имат вредния навик да използват смартфона си непосредствено преди лягане. Сигурно ти се струва нещо напълно нормално и безвредно, но истината е, че този навик е изключително вреден за здравето.

 

В днешно време водим забързан начин на живот и социалните мрежи ни дават възможността да общуваме с приятелите си, когато поискаме, без значение къде се намираме. Технологиите определено си имат своите плюсове, но, за съжаление, ние прекаляваме с тяхната употреба и те са превзели живота ни тотално. Да, определено улесняват ежедневието ни, но повечето хора са направо пристрастени към смартфона си и не могат да си представят да живеят без него. Това не е ли малко страховито?

 

 

Направо не е за вярване как толкова много хора, когато се събудят, първото нещо, което правят, е да посегнат към смартфона си. Дори вече кафето минава на втори план.

 

Но не само пристрастяването към технологиите е нещо, което притеснява специалистите. След редица изследвания те са установили, че употребата на смартфон преди сън е вредна за здравето. Какво може да ти се случи?

 

- може да доведе до трайно увреждане на паметта;

 

- води до намаляване на количеството сън, защото си висял до късно в интернет, а трябва да ставаш рано. А липсата на сън води до сериозни здравословни проблеми;

 

- значително забавя метаболизма и те кара да ядеш повече, защото седиш до късно и имаш нужда от допълнително количество енергия;

 

- намалява способността да мислиш върху проблемите, които имаш и уроците, които трябва да научиш за училище;

 

За да нямаш излишни проблеми със здравето и да се отървеш от този вреден навик, опитай се всяка вечер да изключваш смартфона си поне един час, преди да си легнеш. Няма нужда да не използваш изобщо интернет, просто го прави в границите на разумното.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия