Най-популярните приложения за съобщения

2015-03-26 16:59:00
Най-популярните приложения за съобщения
Снимка: thinkstockphotos.com

Може би най-успешните апликации за смартфоните са приложенията за съобщения. Десетте най-големи сред тях имат общо над 3 млрд. потребители.

 

Лидерът в тази класация е WhatsApp със 700 млн. активни потребители. Броят на изпращаните всеки ден съобщения в WhatsApp надминава този на SMS-ите. Миналата година приложението е обработило над 7 трлн. съобщения, или около 1 000 на потребител.

 

 

В приложенията за съобщения има и нещо повече от съобщения. На започващо в четвъртък събитие в Сан Франциско собственикът на WhatsApp – Facebook, се очаква да обяви, че ще превърне друго от приложенията си - Messenger - в „платформа“. Това означава, че и други ще могат да развиват софтуер и съдържание за него – игри, резервации за хотели, различни видове билети.

 

Facebook тръгва по стъпките на WeChat, водещата услуга за съобщения в Китай, и на KakaoTalk, южнокорейска услуга за съобщения, които вече имат свои платформи. Компанията също така навлиза в окупирана от Apple и Google територия и от съответните им операционни системи за смартфони – iOS и Android.

 

Технологичните ветерани може да си припомнят „войните на браузърите“ от края на 90-те години – последният път, в който успешна програма, Navigator на Netscape, се опита да измести доминиращата платформа Windows на Microsoft. Може би войните за приложенията за съобщения едва сега започват. 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия