Как да запазиш живота на батерията на смартфона си по-дълго?

2015-02-20 11:31:00
Как да запазиш живота на батерията на смартфона си по-дълго?
Снимка: Dreamstime

Ако ти е омръзнало постоянно да нямаш батерия на смартфона си, да мъкнеш зарядното и да се чудиш къде да го заредиш, има няколко трика, които ще направят живота на батерията ти по-дълъг.

 

Не оставяй батерията да се разреди напълно - литиево – йонните батерии са опасни напълно разредени. Те обаче могат да се самоунищожат, за да се предотврати експлозия. И все пак, за да не се стига до това, просто внимавай и не оставяй батерията си на 1%.

 

Дръж батерията си заредена на над 50% - за днешните батерии е по-полезно да бъдат заредени на над 50% за разлика от старите никелови. Може да изразходваш напълно батерията в продължение на месец, но не го прави по-дълго време, защото ще съкратиш живота ѝ.

 

 

Не я зареждай цяла нощ - друга грешка, която допускат доста потребители на смартфони, е да оставят телефона си да се зарежда през нощта и да го изключват на другата сутрин. Въпреки че повечето зарядни устройства ограничават зареждането след достигане на пълния капацитет, не дръж смартфона си включен в мрежата прекалено дълго време. Също така не е препоръчително да чакаш телефона си да се разреди напълно. Най-полезно за батерията е да правиш кратки захранвания, а не да я чакаш да падне максимално и тогава да започнеш да зареждаш смартфона си. Хубаво е да държиш батерията си заредена между 40 и 80%.

 

Избягвай безжичното зареждане – безжичните зарядни устройства определено са изключително удобни, но за сметка на това губят енергия, генерирайки топлина. А топлината е убиец на батерията, затова трябва да избягваш безжичното зареждане.

 

Пази смартфона си от топло – едно от нещата, които смартфонът не може да понася, е топлината. Затова внимавай къде го оставяш, не го дръж близо до лаптопа си, който излъчва топлина, нито на припек. Без значение дали телефонът е включен или не, топлината ще унищожи батерията му. Смартфонът губи най-малко от капацитета на батерията си при температура 0 градуса по Целзий. При големи жеги загубата е от 20 до 35%.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия