Как хората заблуждават и манипулират Facebook приятелите си

2014-09-10 12:31:00
Как хората заблуждават и манипулират Facebook приятелите си
Снимка: thinkstockphotos.com

Въпреки че в интернет има доста статии, в които се казва, че хората не бива да вярват на това, което виждат в социалната мрежа Facebook, те продължават да го правят. Истината е, че социалните мрежи са изключително манипулативни и човек не бива да им вярва напълно, защото това може да го докара до депресия.

 

Наскоро студентка от Холандия реши да направи един много интересен експеримент във Facebook, за да провери дали може да заблуди своите приятели и роднини, че е на пътешествие в Югоизточна Азия, като в същото време си е у дома в Амстердам.

 

 

Зила ван ден Борн съобщава на своите близки, че заминава на пътешествие в Тайланд, Камбоджа и Лаос и ще се върне след повече от месец. Родителите ѝ дори я изпращат до летището, но след като се разделя с тях, студентката се прибира у дома. След това започва да качва обработени снимки с фотошоп и да описва това, което е „видяла“. Тя дори редовно се чува с познатите си по skype.

 

Експериментът не е случаен. Той е част от дипломната работа на Зила ван ден Борн, с която девойката иска да докаже за пореден път на хората, че статусите, снимките и съобщенията във Facebook невинаги съответстват на действителния живот.

 

"Направих това, за да покажа на хората как филтрираме и манипулираме това, което показваме в социалните медии. Така създаваме идеален свят в интернет, който не отговаря на действителността. Целта ми е да докажа колко често става това и колко лесно е действителността да бъде изкривена", сподели Зила ван ден Борн.

 

За проекта си студентката се поставя с фотошоп на снимки на райски плажове, пред храмове и дори влиза с шнорхел в плувен басейн, а след това променя водата да прилича на морска. Тя преобразява стаята си като тайландски хотел, поръчва храна от азиатски ресторанти, която да снима, посещава будистки храм. Нейните близки редовно коментиралите нейните постове и снимки и благородно ѝ завиждали какви красиви места вижда.

 

Когато Зила ван ден Борн признала на своето семейство и приятели за измамата, роднините ѝ били шокирани, някои го приели добре, но други се ядосали. Повечето не искали въобще да повярват, че са били така умело заблуждавани.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия