Facebook вече ще показва само качествени неща

2014-08-28 15:15:00
Facebook вече ще показва само качествени неща
Снимка: thinkstockphotos.com

Facebook обяви, че е направила промени в news feed-a си, за да помогне на хората да намират публикации и линкове с най-интересната и релевантна информация. Другата цел, която си е поставила социалната мрежа с този ход, е да намали броя на публикациите, които потребителите определят като спам или като такива, които не искат да виждат, разкрива компанията в уебсайта си.

 

Промените засягат основно линкове, носещи названието “click-bite”. Те се характеризират с това, че, за да види съдържанието в тях, потребителят първо трябва да натисне бутона “Like”. Въпросните линкове не дават по-подробна информация за това, което може да бъде прочетено, след като връзката бъде харесана.

 

 

Подобни публикации често събират множество кликове, което означава, че се показват на повече хора и съответно - излизат по-нагоре в news feed-a, посочват от компанията.

 

Преди да извърши промените компанията се допита до своите потребители, за да разбере какъв тип съдържание предпочитат да виждат на "стените" си. 80% от тях посочват, че държат да четат заглавия, които да им помогнат да решат дали наистина искат да прочетат пълната статия, преди да решат дали да натиснат бутона "Like".

 

Един от начините да бъде направено подобно нещо е Facebook да следи по колко време отделят потребителите за четете на дадена статия. Ако кликват върху нея и прекарват повече време в четене, това предполага, че съдържанието е качествено. Ако обаче се върнат бързо във Facebook, вероятно информацията не включва нещо, което те са искали да видят.

 

Друг фактор, който Facebook ще използва, за да се опитва да не показва нежелано съдържание, е като разглежда съотношението между хората, които влизат да видят пълната статия в сравнение с тези, които я обсъждат и споделят с приятелите си. Ако много потребители кликват върху линка, но сравнително малко избират да натиснат бутона "Like " или коментират, когато се върнат във Facebook, това подсказва, че съдържанието не е особено ценно за тях.

 

Втората промяна, направена от Facebook, засяга линковете, които потребителите споделят като публикации. Когато човек сподели връзка в социалната мрежа, тя често се появява в news feed-а с голяма снимка, заглавие и малко текст отдолу. Понякога компаниите споделят линкове и в статуси, съдържащи текст.

 

По-ценени вече ще бъдат публикациите, които са в линк формат, а не тези, които излизат в публикация със снимка и линк в самото ѝ описание. От компанията твърдят, че хората предпочитат оригинални линкове. Причината е, че по този начин връзката показва допълнителна информация за текста, а това прави решението дали линкът да бъде отворен от потребителя, много по-лесно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия