Някои от обективите във фотографията [част втора]

2014-07-18 19:31:00
Някои от обективите във фотографията [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Универсален обектив (съдържащ се в комплекта на апарата). Купувайки първия DSLR задължително го вземете в комплект с прилежащия обектив - производителите правят хитър ход, намалявайки цената му под пазарната му стойност (т.е. ако купите обектива и фотоапарата отделно, разликата в цената ще е 100-200 долара). Няма да сте впечатлени от качеството, но ще го разберете след година-две снимане, а за това време може пластмасовото му тяло да не ви служи така вярно, като в началото.

 

Всъщност, функционално kit-овите обективи са заменили стандартните 50 милиметрови обективи. Преимуществото на kit-ът е във функционален план, защото позволява снимане в стая, стават и нелоши портрети, необходимо е само да се завърти гривната на зума. Недостатъците не липсват - губи по отношение на качеството, но в началото на творческия път смело трябва да влезе в сметките, защото по-добър учебен обектив не може да се намери. Портретен обектив. Не търсете надпис portrait на този обектив - няма такъв.

 

 

Портретният обектив просто има фокусно разстояние 85-120 мм, в зависимост от вкуса на фотографа. Естествено, портретите се снимат от някаква дистанция, в зависимост от това, което искаме: едър план, до гърдите, до кръста или в пълен ръст. Обърнете внимание, че има куп портретни обективи - по техническите си характеристики те приличат на макрообектив, но изискванията са различни: "портретният" е длъжен не само да дава рязка картина в зоната на фокуса, но и да размива фона красиво, в същото време макрообектива трябва само да е рязък.

 

Макрообектив. Макрофотографията е едва ли не единственото направление във фотографията, където почти всичко зависи от техниката, използвана при снимане. Безусловно, художественият поглед има важно значение, но добрият обектив ще направи много, именно затова много новаци започват с макро. Макрообективът е обектив с надпис "macro" или "micro", който не просто го прави много готин, а позволява фокусиране от по-малко разстояние. Ако разгледате техническите характеристики ще видите, че параметърът "минимална дистанция на фокусиране", която при повечето обективи е примерно 35 см, при макрообективите е два пъти по-малко. Разбира се, какъвто е обектива, такава е и работата му в макрофотографията - ако не искате да се лутате дълго във Photoshop, веднага си купете хубав.

 

Телеобектив. Обективът, който позволява "да се приближим по-близо", без да го правим на практика - като правило тези обективи са по-дълги с тези, за които говорихме преди. С този обектив се снимат държавните ръководители, модни ревюта, красивата съседка, птици, луната и какво ли още не.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия