От какво е съставен цифровият фотоапарат? [част първа]

2014-07-07 18:30:00
От какво е съставен цифровият фотоапарат? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

За да правиш по-сполучливи снимки, важно е да си наясно с устройството на своя цифров фотоапарат. Фотографията не е само диафрагма, скорост, оптика на обектива, не само пиксели, матрици и карти памет или редактори на изображения. Фотографията е опит, изследване, наука и изкуство, преплетени в едно. Водещото е да уловите оригинален кадър по сръчен начин и да успеете да го покажете на останалите. Но преди да пристъпите към снимки е важно да се получи ясна представа за устройството на цифровия фотоапарат. Колкото по-добре го познавате, толкова по-добре ще боравите с него.

 

Как работи цифровия фотоапарат? Фотографията е свързана със светлината. Светлината от слънцето или изкуствения източник отначало се отразява от сцената, намираща се пред обектива, а след това навлиза през него, след това преминава през обектива и затвора, ако има такъв към задната част на фотоапарата, където се намира матрицата (сензор). В цифровия огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR) преди натискането на спусъка, задействащ затвора, светлината се отразява в огледало, преминава през светлопречупваща призма и попада във визьора. При натискане на спусъка, огледалото се вдига и светлината попада върху матрицата, както е при компактния фотоапарат. В някои огледални камери на "Sony" огледалото е полупрозрачно и неподвижно (SLT серия, например), с което се избягват вибрациите и изкривяването на изображението, произведени от огледалото.

 

 

Този процес е аналогичен на преминаването на светлината през лещата на човешкото око на път за очното дъно, където е разположена ретината, върху която се намират пръчиците и колбичките (спомнете си уроците по биология – те не са били толкова ненужни). Когато светлината достигне светлочувствителния елемент, той я преобразува в електрически импулс. След това получената по този начин информация се обработва от процесора на фотоапарата, който преобразува сигнала в цветове с различни стойности, формира файл и го записва на носителя на информация (картата памет). Целият този процес, в който се обработва огромно количество информация протича много бързо.

 

Основните елементи, от които е съставен фотоапарата ще изброим в следващите редове.

 

Обектив. Започваме с най-важния елемент от апарата – обективът. Използваме общото понятие фотоапарат, защото обектив има и цифровият фотоапарат, който вероятно притежавате, така и първообразите на днешните високотехнологични прибори за заснемане, които са работели на далеч по-примитивен принцип. Обективът има сложна конструкция. Като правило се състои от цяла редица стъклени лещи, пречупващи и фокусиращи светлината. Тези лещи насочват светлината и образа попаднали в обектива, като същевременно ги мащабират (форматира размери и позиции, пропорции и съотношения), фокусира и проектира изображението в определена плоскост. Фокусирането и проектирането на изображението може да бъде огледално, реално, обърнато, което е в пряка зависимост от модела, класа и характеристиките на цифровия фотоапарат.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Струдел, дай и на някой друг да пише статиите, вече почваш да омръзваш.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия