Google започва да премахва резултати от търсенето

2014-06-27 13:45:00
Google започва да премахва резултати от търсенето
Снимка: Reuters

Американският онлайн концерн Google е започнал да премахва някои резултати от търсенето, за да се съобрази с решението на Съда на Европейския съюз за отстояване правото на гражданите да се скрие нежелана лична информация, предава Reuters.

 

Така нареченото "право да бъдеш забравен" бе потвърдено от Върховния съд на Европа на 13 май, когато той нареди на Google да отстрани линк към вестникарска статия от преди 15 години за фалит на испански предприемач. Испански гражданин подаде жалба до Испанската агенция за защита на личните данни за това, че известие за изземането на дома му чрез търг нарушава правото за неприкосновеност на личните му данни.

 

 

„През тази седмица започваме да предприемаме действия по изпълняване на заявления, които сме получили", заяви говорител на Google в четвъртък. „Това е нов процес за нас. Всяка заявка трябва да бъде оценена индивидуално и ние работим възможно най-бързо, за да наваксаме с исканията".

 

Google получи над 41 000 заявления за четири дни, след като публикува онлайн формуляр, който позволява на европейците да поискат да бъдат отстранени резултати от търсенето.

 

Притесненията за интернет неприкосновеността на личния живот стават все по-актуална тема, откакто през миналата година бившият служител на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри подробности за масовата програма за следене на САЩ, включваща следене на комуникациите на европейските граждани и на някои държавни глави.

 

Изпълнителната власт на ЕС е критично настроена към някои големи американски уеб компании като Facebook и Google заради събирането и обработването на сериозен обем лични данни. Редица национални правителства наскоро призоваха за разширяване на строгите правила на Европа за защита на данните за всички фирми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Хахахах, от умрял писмо чакайте


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия