Google със сериозен напредък по отношение на безпилотните си автомобили

2014-06-25 20:31:00
Google със сериозен напредък по отношение на безпилотните си автомобили
Снимка: edition.cnn.com

Google е един от технологичните гиганти, които, когато чуем инстинктивно свърваме с интернет търсачката му. Безспорно тя е една от най-добрите и заслужено оформя образа на гиганта. Няма как обаче да не споменем, че технологичната компания непрестанно търси начини да разшири обсега си и да завземе нови пазарни ниши. Невероятни усилия се хвърлят върху тази задача и резултатът също е обещаващ.

 

 

Една от най-добрите операционни системи за мобилни телефони е Android. Използвана от милиони потребители по света, тя е високо оценявана и предпочитана сред специалистите в технологичния бранш. Друг пример за разрастването на пазарите са Google Glass, който определено показаха, че компанията е креативна.

 

Ето, че Google отново ни показват, че фантазиите ни могат да станат реалност, ако компания от ранга им се захване с реализацията им. Доказателство за това е невероятният им проект за безпилотни автомобили. Идеята е повече от креативна и иновативна и би спомогнала за решаването на множество проблеми в обществото ни.

 

Радващата новина е, че подобно на очилата им и този проект се развива с невероятно бързи темпове и вече има сериозен напредък. Доказателство за това е новината, че компанията започва производството на 100 броя от прототип на безпилотните автомобили, които през лятото на 2014 г. ще се тестват от хора, а в дизайна на част от бройките е предвидено и ръчно управление.

 

И докато в тестовите бройки може и да се появи ръчно управление, то създателите заявиха, че във финалната версия няма да има място за волан и спирачка. Единственото, което ще трябва да правят пътниците е да стартират тръгването на автомобила с натискането на бутон и колата ще ги отведе до желаната дестинация без нужда от тяхна намеса. Автомобилите ще използват сензори, с които ще "виждат" какво се случва около тях, при това на разстояние до 2 футболни игрища.

 

Интериорът на колата ще бъде доста семпъл — две места за пътници, обезопасени с колани, с място за багаж, бутони за старт и стоп, както и дисплей, върху който ще се представя маршрутът по карта. Скоростта, която автомобила ще се движи ще бъде максимум 40 км/ч и ако всичко мине наред с първите прототипове това лято, Google планира да стартира пилотен проект в следващите две години в Калифорния, което вероятно означава затворена програма с тестови автомобили, подобна на тази с очилата Google Glass.

 

Ето и видео, представящо проекта:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koko95
преди 9 години

Трябва да има ръчна аварийна спирачка и отблокираща система на компютъра.

koko95
преди 9 години

И ако нещо се бъгне , блокира и край, колата няма спиране :D , ако нещо забие може да се обърка маршрута, тва не е шега работа :D .


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия