Характеристики на фотоапаратите [част втора]

2014-07-03 18:37:00
Характеристики на фотоапаратите [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

Продължаваме да разглеждаме характеристиките на фотоапаратите, така че да се научите да ги използвате в пълната им сила, а снимките ви да станат възможно най-добри.

 

Брой снимки в серия. От обема на буферната памет зависи и броя на снимките заснети в серия, т.е. колко кадъра могат да бъдат заснети последователно, преди фотоапаратът да направи пауза, за да запише информацията на картата. Този показател се отчита при използване на режим на непрекъснато/серийно снимане.

 

Брой кадри в секунда. Ако снимането е свързано със спорт или диви животни, решаващо значение има броя снимки, които фотоапаратът може да направи за една секунда. Това позволява да се направи поредица от последователни снимки на подвижни обекти. Висока скорост на снимане имат професионалните модели DSLR.

 

 

Визьорът играе важна роля, наравно с другите показатели, затова трябва да се отчетат възможностите му при избора на фотоапарат.

 

Електронен визьор. Внимание заслужават всички цифрови фотоапарати с течно-кристален дисплей. В някои модели този дисплей изпълнява допълнително функция на визьор, позволявайки построяване на композицията преди снимане. Голяма част от течно-кристалните дисплеи са подвижни и се въртят.
Главният недостатък на течно-кристалните дисплеи е, че при ярко слънце не се вижда почти нищо. Съща така бързо изтощават батерията.

 

Оптичен визьор. Следва да се разглежда като важен компонент на цифровия фотоапарат. Трябва да се вземе под внимание яркостта, отчетливостта и липсата на изкривяване на изображението. Повечето апарати имат корекция на диоптъра, т.е. фотографите с очила могат да компенсират недостатъка на зрението си.

 

Сценични режими/сцени. Всички фотоапарати имат автоматични или ръчно програмируеми режими на работа, които съществено опростяват настройването. В някои модели има режими със сцени, които се използват в особени случаи, когато стандартната настройка на фотоапарата може да даде незадоволителни резултати. Към типичните сцени в много фотокамери спадат портрет, нощен портрет, пейзаж, плаж/сняг, едър план, спорт. Режимът "сцени" спестява времето на тези фотолюбители, които правят първи стъпки във фотографията. За по-опитните фотографи се препоръчва избор на фотоапарат с наличие на ръчни настройки.

 

Показателят ISO. Той определя чувствителността на матрицата към светлината. Аналогичен показател определя светлочувствителността на филма. За компактните фотоапарати той се движи между 50 и 400 единици. Колкото по-съвършен е моделът, толкова по-висок е този показател. При някои DSLR ISO достига до 6400, дори 25600 единици. Затова, ако се предвиждат снимки на подвижни обекти при слабо осветление или да кажем под вода или в ситуации, при които не е желателно използването на светкавица, би трябвало да се обърне внимание на фотоапарати с висока чувствителност по ISO. При някои фотоапарати има възможност за настройка на високо ISO само при по-ниска разделителна способност на матрицата. Затова се препоръчва избора на фотоапарат, допускащ задаване на висока стойност на ISO при максимална резолюция.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия