Как да правиш по-сполучливи снимки? [част втора]

2014-06-03 17:53:00
Как да правиш по-сполучливи снимки? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Продължаваме да щрихираме важните фактори в улавянето на по-сполучливи кадри с фотоапарата. Внимателното им четене и точното им прилагане може и да не завърши в изложбената зала и връчване на престижни награди за фотография, но със сигурност ще ти даде самочувствие да показваш снимките си пред приятели и съученици. Пък кой знае? Може да си роден талант и тези подсказки от редовете по-долу само да извадят на преден план дарбата ти.

 

Използвайте "правилото на златното сечение" (кадърът се дели на три равни части по вертикала и по хоризонтала, като на пресичането на условните гранични линии се разполагат ключовите елементи на кадъра)

 

Помнете, че централният обект в кадъра е статичен винаги - за динамика, избягвайте разполагането на хоризонта по условната линия, разделяща кадъра на две (например, ако снимате залез над вода и искате да акцентирате върху красивото небе, дайте 2/3 небе, 1/3 вода, а ако отраженията са ви по-важни, обратното).

 

Постройте кадъра, използвайки прости геометрични форми, забележими за окото: триъгълник, квадрат, кръг и така нататък, образувани от обекта на снимката.Научете се да гледате не само обекта на снимката, но и фона, и в частност края на кадрите, и още при снимането отстранявайте отвличащите вниманието детайли.

 

 

Търсете интересни кадри и се старайте да изправяте недостатъците. Можете колкото си искате дълго да четете как се снима портрет и въпреки това да снимате човек с големи уши в анфас, от което ушните му миди ще се виждат отдалече. Откажете се от филма. Каквото и да говорят околните, започнете да снимате с цифров фотоапарат. Така ще похарчите доста по-малко пари и ще виждате резултата веднага, а възможностите за анализ и търсене на недостатъци ще бъдат по-големи.

 

Забравете за остарелите съвети. Най-често съветът "не снимайте срещу слънцето" води новаците до комплекси. Това не е вярно. Ако беше така, нямаше да има портрети на фона на залеза. Не вярвайте на празните приказки из форумите. Голяма част от многознайковците във форумите работят в сферата на информационните технологии и в отделите на различни компании. Това са скучаещи служители в офиси, търсещи общуване или развлечение. Талантливите фотографи там са много малко - те не се занимават с пълзене из форумите, те снимат. Да намериш достоен събеседник, от който можеш да научиш нещо ново е клонящо към нула.

 

Забравете приказката, че купувайки си хубав фотоапарат, ще започнете да снимате по-хубаво. Това е толкова далече от истината, че даже и телемаркетинг експертите не могат да бъдат уличени в разпространението на този мит. Ако възнамерявате да се занимавате с фотография дълго, ще ви се наложи да смените не един и два фотоапарата. Купете нещо по-просто и универсално - така впоследствие ще разберете какво ви трябва наистина.

 

Самоусъвършенствайте се. Ако сте научили нещо, и сте го отработили на практика, не се спирайте, вървете напред. Четете новостите, търсете и опитвайте.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия