Как да правиш по-сполучливи снимки? [част първа]

2014-06-02 11:01:00
Как да правиш по-сполучливи снимки? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Наскоро са ти подарили фотоапарат или същият е закупен лично от теб след дълго събиране на пари и това наполовина е изпълнило мечтата ти да се занимаваш с фотография? До тук пътят към любителската фотография е наполовина извървян. Сега ти остава само да развиеш и обогатиш усета си към улавяне на сполучлив кадър.

 

Мнозина твърдят, че това не се учи, а трябва да ти бъде вродено. Вероятно са прави за фотография на професионално ниво. Ако ти обаче се стремиш към забавление и хоби, нищо не пречи да имаш хубави попадения с фотографиите си и без да си фото-гуру. Ще се опитаме да ти щрихираме някои по-важни фактори, водещи към завършването на сполучлива и оригинална снимка.

 

Нека направим обаче едно важно уточнение - не е възможно да се научи изкуството фотография. Както не е възможно да станеш гений или талантлив - ако не си се родил с това (а ние, бездарниците сме смазващо болшинство), значи, това просто не е съдбата ви.

 

Въпреки това, да се научиш да снимаш околните по-добре е реално - тогава може даже да показваш снимките си на съученици и роднини с гордост, скромно заявявайки, че "така може всеки". За това трябва да имаш самокритика, нелоши аналитични способности и умение да изслушваш и възприемаш чуждото авторитетно мнение.

 

 

Научете се да наблюдавате. Направете точно това, защото без него следващите наставления губят смисъла си. Не вървете по улицата, без цел и посока, гледайки в краката си. Попивайте всичко интересно и необичайно. Помнете, че един от основните инструменти на фотографа е контрастът - на цветове, на форми, на отношения, на изражения.

 

Свикнете с това, че не умеете да снимате. Ако веднага след като започнете да фотографирате, ви се стори, че много ваши снимки са гениални, вие не сте достатъчно самокритични (има вариант, в който вие наистина сте гений, но вероятността е малка, а и болшинството гении снимат потресаващи кадри не по често от един на хиляда, а истински гениалните - от милион). Научете се да се критикувате, да търсите недостатъците в кадрите си и да ги изкоренявате, да намирате достойнствата и да си ги отбелязвате, с цел по-нататъчно внедряване при производството на шедьоври. Чисто психологически тази позиция ще ви даде посока към върха.

 

Научете се да композирате кадъра. Навярно сте чели съветите за начинаещи фотографи - старайте се да използвате тези най-общи прийоми на практика. Построявайте композицията правилно, избягвайте дисбаланса между частите на снимката, не допускайте превес на една от частите (например, не се препоръчва да се снимат двама души , намествайки ги в едната половина, а обратно, центърът на кадъра да преминава между тях)

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 10 години

"Свикнете с това, че не умеете да снимате." Ами... грубо, но... добре.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия