Facebook твърдо решен да наложи Messenger

2014-04-18 16:00:00
Facebook твърдо решен да наложи Messenger
Снимка: phandroid.com

Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света. Тя обединява милиони, предоставяйки им шанса да споделят идеи, снимки и чувства. Виртуализма все повече измества реализма и с не чак такава изненада осъзнаваме, че повече от половината от деня си ние прекарваме във фейсбук. Една трета от запознанствата ни стават именно там и влиянието на мрежата върху нашия живот расте главоломно.

 

 

Едно от най-ценното на всяка социална мрежа е обмяната на съобщения. Осъзнали това от Facebook атакуват именно върху най-ценното за потребителите, за да могат, макар и насилствено, да ги накарат да използват техните приложения. Осъзнаваме, че всичко е преди всичко бизнес, но подобни стратегии като тази, правят всичко това прекалено явно и се губи контакта с потребителя, който в крайна сметка е най-важният в този процес.

 

През далечната 2011 година компанията пусна алтернатива на SMS съобщенията в лицето на новото им тогава приложение Facebook Messenger. За да бъдем реалисти, трябва да признаем, че приложението беше наистина добре разработено, съчетаваше функционалност с красив дизайн и лесно управление. Чрез него обменът на съобщения ставаше с една идея по-лесно.

 

Именно поради тази причина социалната мрежа реши да премахне опцията за изпращане на съобщения от мобилното и приложение и да пренасочи тази опция към успешното и приложение Messenger. Доказателство за сериозните намерения на Facebook е настоящето положение, при което потребители, които имат инсталиран Messenger, автоматично биват пренасочвани и изпращани в него.

 

Според запознати това ще стане задължително за всички, което от друга страна ще наложи на много потребители да си свалят Messenger-а, ако искат да обменят съобщения докато са на смартфона си.

 

Преди дни приложението беше ъпдейтнато и вече поддържа безплатни разговори, подобно на viber. Услугата на този етап не е перфектна, тъй като първо записва казаното от потребителя и едва след това изпраща звукозаписа на събеседника му, но от друга страна е далеч по-надеждно откъм връзка сравнение с viber.

 

Колкото и да е функционално и полезно обаче, остава си въпроса защо е нужно потребителите да бъдат насилствено карани да използват две приложения, с оглед на факта, че работата може да бъде вършена и от едно. Да, разбираме, че Messenger е далеч по-бърз и приятен за работа, но това не е достатъчна причина да кара хората да трупат още едно приложение, което за някой бюджетни смартфони може да се окаже определящо.

 

Може би поради тази причина от Facebook заявиха, че все още въведението не е окончателно и за този етап смартфони с Android от по-нисък клас няма да са засегнати от него, нито пък моделите с Windows Phone, които и без друго получиха Messenger съвсем наскоро.

 

А вие какво мислите за решението на социалната мрежа и одобрявате ли някой да ви кара да сваляте отделно приложение, за да използвате пълните възможности на Facebook?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Marseille
преди 10 години

На къдравия еврейн, ше му счупа кокалете от бой!

Al3ksandra
преди 10 години

Не одобрявам. За това и не ползвам фейсбук. ....

The Cheetah
преди 10 години

Фейсбук не струва

Evjenq
преди 10 години

Не одобрявам. Всичко е за пари.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия