Няколко съвета за пазаруването в интернет

2014-03-19 13:00:00
Няколко съвета за пазаруването в интернет
Снимка: freedigitalphotos.net

Пазаруването по интернет вече е навик на много млади хора. Пестиш време, защото не обикаляш по магазините, намираш страхотни намаления, чрез които спестяваш пари и можеш да пазаруваш съвсем лесно от всяко място, свързано с интернет.

 

Проблемът е, че има някои сайтове, които са некоректни, други могат да се нарекат и фалшиви. Трябва да внимаваш, когато пазаруваш по интернет, за да не попаднеш на сайт, който ще те измами. Има няколко прости правила, които трябва да съблюдаваш, за да бъде всичко наред с пазаруването ти из интернет.

 

 

Защита. Важно е да имаш инсталирана антивирусна програма, за да се предпазиш. Създавай си сложни пароли от цифри и комбинации, малки и главни букви, символи. Не използвай една и съща парола за различни акаунти за онлайн плащане и сменяй паролите си често. Не ги запаметявай в браузъра.

 

Не давай данните си, не разкривай пинкодът пред никого. Старай се да не използваш дебитната си карта, а плащай чрез посредник.

 

Стоки. Купувай от известни сайтове, които знаеш, че са сигурни. Ако се колебаеш за някой сайт, разпитай приятели и познати дали са пазарували от там. Събери повече мнения, не поръчвай без да си сигурен/на, че сайтът е надежден. Дори начинът на писане може да ти служи за ориентир – ако видиш сайт пълен с правописни грешки, навярно си попаднал/а на несериозен търговец.

 

Ако попаднеш на дизайнерски дрехи, маркови стоки, скъпа техника, които се продават с много голяма отстъпка, помисли пак. Направи си проучване колко струва тази стока в магазина и дали не е просто реклама или трик. Разбери повече за сайта, защото може да се окаже, че всъщност стоките не са оригинални.

 

Провери каква е възможността да върнеш стоката. Това е важно, защото може да не ти хареса, да е повредена или ако е дреха да не ти става. Надеждните търговци публикуват достатъчно информация, която осигурява известен комфорт при пазаруване.

 

Скрити такси, мита, ДДС. Много от хората, които пазаруват по интернет са се разочаровали от изненадващи такси, които не са добре описани в сайта. Трябва да се увериш, че си наясно с всички такси, преди да направиш покупката. Ако нещо не ти е ясно питай, най-добре е да пазаруваш от сайтове, които дават повече информация.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия