Появи се нов метод за бързо четене, с който четете с до 1000 думи в минута

2014-03-22 12:01:00
Появи се нов метод за бързо четене, с който четете с до 1000 думи в минута
Снимка: spritzinc.com

Книгите са едно безкрайно голямо богатство, благодарение на което всеки един от нас успява да развие всички свои заложби и да се превърне в завършена личност, успяваща да мисли и осъзнаваща заобикалящият я свят. Овен всичко това те са и начин за забавление, мнозина смятат, че книгите са просто скучно занимание, подходящо единствено за някой зубър, но те просто не са се докоснали до истински добра книга, която да ги плени до толкова, че да не могат да се отделят от нея.

 

 

Именно за такива хора, които не осъзнават колко яки са книгите, е създадено мобилно приложение, което да им помогне да се справят с досадното за тях и често изискващо доста време занимание — четенето. Според създателите на приложението „Spritz“, потребителите ще имат възможност да се възползват от напълно нова и изключително ефективна технология.

 

Всеки, който си свали приложението ще може сам да определи скоростта, с която да чете, като най-високата и наистина изненадваща скорост е 1000 думи в минута. За сравнение те дават, че завършилите университет, четат със средна скорост от около 300 думи в минута.

 

За да постигнат тази невероятна скорост, създателите споделиха, че са проектирали приложението така, че да заобикаля зрителните ограничения. За целта „Spritz“ използва иновативна техника, която успешно се справя с тях.

 

„При нормалното четене, структурата на нашите очи ни принуждава да сканираме страницата. Тези движения отнемат време и забавят темпото, с което можем да четем“, споделя неврологът Станислас Деан.

 

За да не се стига до този проблем, приложението не кара погледа да се мести, а вместо това, думите се сменят. При използване на приложението, думите се сменят една по една, като в тях винаги на едно и също място има една червена буква. Така вниманието на читателя се привлича и погледът му е „фокусиран“ в четенето.

 

Приложението все още не е пуснато в онлайн магазините за приложения, но за сметка на това, всеки любопитен може да изпробва технологията в сайта на производителя. Ние не останахме очаровани, защото въпреки че наистина четяхме изключително бързо, най-важния аспект при четенето — осмислянето на думите, липсваше, което до голяма степен обезсмисля иновативната технология.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

Хората обичащи да четат не го правят за спорт, ***. Колко книги сте прочели - 100Колко от тях разбрахте - 1, беше с картинки


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия