Технологични компании ще се опитат да осигурят интернет достъп за всички

2014-03-07 20:36:00
Технологични компании ще се опитат да осигурят интернет достъп за всички
Снимка: news.cnet.com

Интернет е глобална система от взаимно свързани компютърни мрежи, обслужвайки милиарди потребители по целия свят. Тя представлява мрежа от мрежи, съставена от милиони частни, обществени, академични, търговски и държавни мрежи от местен до глобален обхват, свързани помежду си чрез сложна система електронни и оптически мрежови устройства и съоръжения.

 

 

 

 

Интернет служи за пренасяне на голямо разнообразие от информационни ресурси и услуги, най-известни, сред които са взаимно свързаните хипертекстови документи на World Wide Web и инфраструктурата на електронната поща. Мнозина от нас не могат да си представят съществуването си без интернет, той е навлязъл до такава степен в нашия живот, че ние на практика сме почти зависими от него.

 

По последни изследвания броят на потребителите на интернет е 2,1 млрд. души, а питали ли сте се как живея останалите? Този въпрос са си задали компаниите Facebook, Opera, Mediatek, Nokia, Samsung и Qualcomm, които заедно ще стартират проект на име Internet.org. Осъзнали, че едва 2/3 от световното население име достъп до глобалната мрежа, всички те се запитали колко всъщност е глобална и какво могат да направят те, за да подобрят живота на всички, не докоснали се до безкрайните възможности на интернет.

 

Подобна идея имаше и Google, които също искаха да помогнат на районите, които нямат достъп до интернет, като това трябваше да стане чрез балони. Все още обаче идеята не е реализирана и затова новото предложение на групата компании, от които най-активна и определяща е Facebook изглежда далеч по-добро.

 

Именно Марк Зукърбърг и компания са влезли в преговори с Titan Aerospace, производител на дронове, които се отличават с голяма височина на полета, зареждат се със слънчева енергия и могат да прекарат 5 години в полет, без нужда от приземяване.

 

Социалната мрежа ще трябва да плати около 60 млн. долара, за да стане собственик на Titan Aerospace. Тази сума е с пъти по-малка от стойността на наскоро закупената "What's app", което всъщност е доста голям парадокс. Така на практика се получава, че реализиране на проект, чрез който ще се подпомогнат милиони е по-евтино, отколкото приложение за размяна на съобщения.

 

Същността на идеята на facebook за реализиране на проекта Internet.org се изразява в производството на 11 000 бройки от безпилотните летателни апарати, които ще представляват „сателити в атмосферата". Те са най-ефективното решение, тъй като извършват същите операции като орбиталните сателити, но на много по-ниска цена.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия