Lenovo ще закупи Motorola

2014-02-02 14:25:00
Lenovo ще закупи Motorola
Снимка: Reuters

Lenovo е най-големият производител на компютри в Китай и осмият по големина в света. Мажоритарният дял в Lenovo е собственост на контролираната от китайското правителство Legend Group Holdings. Lenovo успява да купи подразделението за персонални компютри на американския производител IBM, в миналото практически монополист на този пазар и се превръща в един от факторите на технологичния пазар.

 

 

С оглед на постоянно развиващите се технологични пазари, все повече компании увеличават продуктовата си гама, с цел да бъдат актуални и да задоволят потребителското търсене. Много от тях обаче така и не могат да се справят с конкуренцията и повечето им първи устройства в новите пазари така и не успяват. За разлика от тях Lenovo е една от компаниите, която успява да завладява все по-голяма част от американските пазари.

 

За да разширят своята продуктова гама, китайците започнаха производството на таблети и смартфони. Първото им се отдаде и произведоха няколко таблета, които наистина заслужават вниманието ви, но вижте, с второто все още не са ни изненадали. Повечето им устройства не предлагат нищо интересно.

 

Може би поради тази причина апетита на компанията се е увеличил, тъй като освен IBM, Lenovo е на път да се сдобие и с Motorola. 2.91 милиарда долара е цената, която китайците ще платят, за да се доберат до смартфон бизнеса на компанията, до скоро притежавана от Google.

 

Вече е ясно, че Google всъщност е използвала Motorola само, за да се сдобие с така ценните й патенти и никога не е мислела да я използва, за да произвежда смартфони и по този начин да конкурира останалите си хардуерни партньори, използващи Android. Доказателство за това е, фактът, че според споразумението с Lenovo по-голямата част от патентите ще останат собственост на Google.

 

За разлика от тях обаче, от Lenovo твърдо ще използват Motorola по предназначение, тъй като от дълго време се опитват да пробият на американския пазар на смартфони, където за сега цари пълна доминация на устройствата на Apple и Samsung. Китайците разполагат с нужните финансови възможности, с оглед на факта, че се надеждата в топ 5 на водещите производители на смартфони, при това основно заради успеха на родния си пазар Китай.

 

Какво ще ни предоставят съвместните усилия на Lenovo и Motorola, предстой да разберем, но определено пазарът на умни телефони ще бъде тотално променен само след няколко месеца.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия