Да си принтираш къща – фантастика или възможност

2014-01-25 14:06:00
Да си принтираш къща – фантастика или възможност
Снимка: inhabitat.com

Навлизането на технологиите сякаш беше магическата пръчка, която успява мигновено да превърне в реалност всяка наша фантазия. Магията, бе заместена с технология, а фразата "Няма невъзможни неща" стана по-актуална от всякога. Пример за това е поредната иновативна идея, която ще преобърне представите ви за бързо строителство.

 

 

Всеки се нуждае от дом, но представяли ли сте си някога, че ще може да построите вашия за по-малко от 20 часа и то без да се нуждаете от многоброен арсенал от строители, които да се трудят под мощната чалга, която да кара всеки ваш косъм да настръхва. Е ако не сте, погледнете идеята на Behkokh Khoshnevis – професор от Южнокалифорнийския университет.

 

Той смята, че новото строителство трябва да замени всички строителни практики, които се използват днес, и то не за друго, а за един-единствен технологичен 3D принтер. Необходимостта от тази промяна, той доказва с проекта си, носещ името „изграждане на контури“ (contour crafting), който представлява 3D принтер, полагащ бетон и арматура, докато строи сградата.

 

„Строителството, което виждаме днес, е твърде разточително, поради което ние намерихме решение, което се базира на модерните технологии“. – заявява професорът.

 

За сега идеята е просто концепция и стой на чисто идейно ниво, но Khoshnevis е сигурен, че съвсем скоро тя ще бъде масово използвана. Той смята, че технологията му ще е изключително полезна за възстановяване на цели квартали и градове, пометени от природни бедствия. „Искрено се надявам, че тази технология ще бъде използвана навсякъде по света“ – допълва той.

 

В момента от Университета работят съвместно с NASA, за да създадат лунни структури – площадки за кацане, стени, предпазващи от радиация и други, което ни навява на мисълта, че може би професорът ще се окаже прав и това ще бъде поредната революция, предизвикана от технологиите. Дали ще е така, предстой да видим.

 

А до тогава може да се запознаете по-подробно с технологията от това видео:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия