Как да удължиш живота на батерията на телефона си?

2014-01-21 19:23:00
Как да удължиш живота на батерията на телефона си?
Снимка: freedigitalphotos.net

Телефоните стават все по-тънки и с все по-елегантен дизайн, процесорите все по-мощни и с голяма памет, а дисплеите се уголемяват, за да управляваме информацията по- лесно. Единствено издръжливостта на батерията продължава да бъде проб­лем дори при модерните смартфони.

 

Само след няколко часа сърфиране в интернет, сваляне на филм или прег­леждане на новините през мобилния се чува омразният звук, че батерията се нуждае от презареждане. Затова ви предлагаме някои лесни трикове, с ко­ито специалистите твърдят, че ще на­малим разхода на енергия на GSM-a. Те ще ви дадат между 4 и 6 допълни­телни часа работа с телефона.

 

Изключете параметъра "Автоматич­но избиране на яркост­та". Тази функция позво­лява на мобилния теле­фон сам да избира ярко­стта на дисплея в зави­симост от външното осветление, но хаби ненуж­но батерията Приложе­нието е полезно само ако непрекъснато се дви­жите и използвате теле­фона при различна свет­лина - изкуствена и есте­ствена (т.е. в сгради и навън). Проблемът е, че често датчикът за освет­ление на мобилния не винаги разпознава по най-добрия начин условията и включва твърде висока яркост на дисплея.

 

Изключете "Автоматичната смяна на ориентацията на дисплея". Често функ­цията за ориентиране спрямо портрет или пей­заж реагира напълно не­адекватно и едва ли ви е необходима при всяко използване на телефо­на. За нея обаче отгова­ря акселерометърът - друг датчик, които хаби доста голямо количество от енергията на мобил­ния телефон. Акселерометрите се използват още за управление на игри, превключване на песни, преброяване на направените стъпки и в други приложения на GSM-a.

 

 

Сменете времето за "изгасване" на екрана. При неизползва­не на телефона (най-чес­то 1 минута) то и автома­тично се заключва и ек­ранът му угасва. Колкото по-малко е времето за автоматична блокиров­ка, толкова по-дълго ще работи батерията на телефона ви.

 

 

Изчиствайте оперативната памет. Не забра­вяйте винаги да „чистите" прило­женията, които не използвате. Те ха­бят ресурси на системата, без да са ви необходими. Ако вашият GSM има дисплей от типа Amoled, то изби­райте картинка в тъмни тонове за работния плот/фон. При Amoled енергопотреблението е пряко за­висимо от яркост­та на картинката на дисплея. При избиране на изображе­ние в тъмни тонове бате­рията се хаби значител­но по-малко в сравнение с течнокрис­талните дисплеи.

 

Сменете режима на четене на "но­щен". Ако обичате да че­тете, докато пътувате, то големият разход на заря­да в батерията е неизбе­жен. Все пак може да го намалите, ако промените фона на страниците на черен, а шрифтът авто­матично става бял. Тук действа същото правило като от предишната точ­ка.

 

Не забравяйте да изключите прило­женията Bluetooth и Wi-Fi. Повечето съвременни телефони имат функция­та на автоматично изк­лючване, но тя действа само когато телефонът е заключен. Също ако ряд­ко използвате пощата си и онлайн услуги, то мо­жете спокойно да изключите автоматичната синхронизация и об­новление. Излизай­те от функцията 'Предаване на мо­билни данни" и изк­лючвайте търсенето на 3G мрежа. Това ще ви „даде предни­на" от няколко часа повече за батерията.

 

Изключете вибрацията. Несъмнено тази функция е удобна, но също изтощава много батерията Ако те­лефонът ви е с пос­тоянно включен зву­ков сигнал, вибраци­ята е напълно излишна. Помнете трите златни правила за използване на теле­фона: не го прегрявайте, не го преохлаждаите и не го мокрете. Това гаран­тира и до брата работа на батерията.

 

Свалете си приложение, което позволява да се осъще­стви пълен цикъл на презареждане с малко ток. Такова е например Battery Doctor. То дава възможност да се конт­ролира разходът на за­ряда на батериятa.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия