Популярността на SMS-ите намалява за пръв път от 1992 година насам

2014-01-14 15:58:00
Популярността на SMS-ите намалява за пръв път от 1992 година насам
Снимка: Dreamstime

Тийнейджърите най-често си общуват със SMS-и. В последно време обаче те разчитат повече на Facebook, Skype и други безплатни приложения за смартфони като Viber, WhatsApp и т.н.

 

Наскоро направено проучване показва, че потребителите се ориентират към по-съвременни и евтини услуги и все по-рядко пишат SMS-и. Броят на изпратените съобщения през 2013 година е намалял със седем милиарда до 145 милиарда. Това е първият отчетен спад в популярността на SMS-ите от 1992 година насам. Според специалистите това ще се случва и занапред.

 

 

SMS-ите имат свой собствен език и се превърнаха в популярна форма за общуване, особено сред младежите. Има и доста шоу програми, при които се гласува, както и кампании, които набират средства за нуждаещи се именно чрез съобщения.

 

Все повече потребители използват алтернативи на SMS-ите, които са по-евтини или са напълно безплатни.

 

Според специалистите през 2014 година броят на изпратените съобщения ще намалее до 140 милиарда, докато този на незабавните съобщения ще нарасне до около 300 милиарда.

 

Нека припомним, че първият SMS е изпратен от централата на британската телекомуникационна компания „Vodafone“ в Нюбъри през 1922 година от инж. Нийл Папуърт. Година по-късно Nokia произвежда първия телефон, който може да изпраща съобщения.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Само минавам
преди 10 години

Ем, за к'во да си чупят пръстите от писане, когато вече всичко живо има цифра безплатни минути от и към някой оператор, а Виваком направо избиват рибата с техните безплатни минути и цени на минута разговор? Вече стана далеч по-удобно и евтино да се говори, а не да се пише.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия