Идва електричката BMW

2014-01-04 18:30:00
Идва електричката BMW
Снимка: bmw.com

Първият сериен чисто електрически модел BMW i3 на мюнхенския производител е премиум предложение с иновативен дизайн и автентичен спортен дух. Макар и автомобил с четири места, вместо да бъде възприеман като семейна кола, новият i3 стъпва на асфалтовата настилка със своите 19 цолови джанти, обути в ниско профилни гуми, които завършват спортната визия на купето.

 

Новаторската концепция с пътническа клетка от въглероден корпус съчетава в едно лекота, стабилност, сигурност и комфорт на движение. Разработените специално за BMW i асистиращи системи и мобилни услуги на BMWConnectedDrive, както и програмата „360 градуса” ELECTRIC превръщат мобилността без вредни емисии в градски условия във въодушевяващо еко-преживяване. Електромоторът на BMW i3 развива максимална мощност от 170 к.с. и демонстрира максимален въртящ момент от 250 Нютон-метра.

 

Задвижването чрез едностепенна трансмисия е поверено на задните колела – класическо за возилата на марката. Електромоторът черпи енергия от литиево-йонни батерии, които са интегрирани в дъното на автомобила. Изместеният силно надолу център на тежестта, в резултат от ниското и централно разположение на батериите, допринася за стабилното управление и поведение на електричката.

 

Акумулаторът позволява пробег от 130 до 160 км във всекидневието, а зареждането може да се извършва от конвенционален домакински контакт, от BMW i Wallbox (предлаганите фабрични станции за зареждане на баварския колос) или от обществена станция за зареждане.

 

 

Още през 2007 година BMW Group стартира мащабен проект – „project i”, който имаше за цел да разработи устойчиви решения за мобилност, които са съобразени с екологичните, икономическите и обществените промени в света.

 

Инженерите на компанията впрегнаха целия си умствен ресурс, за да предложат обичайните за марката безкомпромисно качество, комфорт, стил и елегантност. Компанията създаде новата субмарка BMW i, която обедини творческия потенциал на производителите да направят модели, които предоставят конкурентна мобилност при нулеви емисии в премиум серията.

 

В резултат наскоро BMW Group обяви базова цена от 34 950 евро в Германия за BMW i3, първия изцяло електрически сериен автомобил на компанията. Редовните доставки на BMW i3 вече започнаха и любителите на екологията, които имат и финансовата възможност да закупят такъв автомобил, вече могат да направят своя тест-драйв в автосалоните на немския автомобилен гигант.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DimovB
преди 10 години

изглежда добре, само че "електричка" за такъв автомобил звучи доста тъпо


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия