Как да не ни следят в Интернет?

2013-11-06 17:01:00
Как да не ни следят в Интернет?
Снимка: sxc.hu

Интернет е пространство с безкрайни възможности, от които всеки един от нас може да се възползва. Наред с множеството информация и безкрайни ресурси, той крие и една не до там привлекателна за всички нас възможност, а именно следенето. Стига да имаме малко по-добри компютърни възможности, чрез интернет и няколко трика, то лесно можем да си набележим жертва, която да следим. Оставяме настрана и големите организации, които отдавна се занимават с това, както и компетентните органи, които прекаляват с правомощията си. Ако искате да се предпазите от следене, то има няколко начина. Осъзнаваме, че те не са на 100% ефективни и не гарантират пълна защита, но все пак са по-добре, отколкото бездействието. Ето и тях:

 

 

Използвайте Tor

 

Доста от браузърите предлагат опцията за сърфиране инкогнито, но тя всъщност не ви гарантира пълна анонимност, затова ви съветваме да използвате Tor. Чрез него ще направите наистина трудно, ако не и невъзможно, за когото и да било да проследи e-mail-a ви, историята на браузъра, търсачка, постовете в социалните мрежи, както и всякаква друго интернет активност.

 

Силни пароли!

 

Убедени сме, че вече многократно са ви съветвали да използвате силни пароли, но няма как да не го направим и ние, с оглед на факта, че благодарение на тях, може да направите процеса на следене изключително труден. Затова създавайте силни пароли, които да са смесица от букви, цифри и символи. Дължината им е хубаво да е поне 8 символа и е задължително да не използвате една парола повече от веднъж. Разбираме, че запомнянето на силни пароли е трудно затова може да използвате мениджър за пароли. Ако пък изпитвате трудност да създадете трудна парола, то приложението diceware.com ще ви помогне.

 

Криптирайте!

 

Криптирайте колкото се може повече неща. Криптирайте съобщенията си. Това може да направите чрез разширението HTTPS Everywhere, което е достъпно в Mozilla и Goggle Chrome. Използвайте криптиране от край до край. За тази цел е най-добре да се възползвате от безплатните системи с отворен код, защото другите не са толкова надеждни, от гледна точка на опасението, че могат да представят активационния ви ключ на определени корпорации. Не на последно място криптирайте хард диска си. Последните версии на Windows, Macs, iOS и Android ви дават тази възможност, така че се възползвайте, защото в противен случай минути физически достъп от устройството ви са достатъчни да бъде копирана цялата информация в него. Не рискувайте!

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия