Само за уикенд Apple продаде повече от BlackBerry за тримесечие

2013-09-24 22:09:00
Само за уикенд Apple продаде повече от BlackBerry за тримесечие
Снимка: Reuters

Не може да се отрече, че Apple и BlackBerry все пак имат нещо общо. И двете компании са кръстени на плодове. Но до тук свършват и общите неща между двете компании, пише в свой анализ Bloomberg.

 

В петък, когато фанатиците на Apple се рояха на опашки пред магазините за световната премиера на новите iPhone, BlackBerry обяви, че ще закрие 4 500 работни места и ще отпише около 960 млн. долара през второто си фискално тримесечие.

 

BlackBerry, която представи своя флагман Z10 със сензорен екран по-рано тази година, успя да продаде 5,9 милиона смартфона през последните три месеца. Apple продаде над 9 милиона смартфона само през уикенда.

 

Различните траектории в развитието на дружествата проличават още по-ясно сега, когато BlackBerry обяви колебливо, че се е съгласила да бъде продадена за 4,7 млрд. долара на група, водена от Fairfax Financial Holdings. В същото време акциите на Apple скочиха с 5 на сто след обявяването на продажбите, давайки на компанията от Калифорния пазарна стойност от почти 446 млрд. долара.

 

 

В мобилната индустрия гигантите падат бързо и от високо. Продажбите на устройства на някога могъщата BlackBerry "са истински кратери“, казва Ян Доусън, анализатор в изследователската компания Ovum.

 

Сравнени с тези на Apple, която заяви, че при дебюта на iPhone 5S и 5c е счупила рекорда за продажбите на компанията. За първи път Apple започна да продава своите нови смартфони в решаващия китайски пазар едновременно със стартирането на останалите важни пазари, което без съмнение помогна за надминаване на целите. Apple също така заяви, че тримесечните приходи и брутната печалба ще бъдат в горния край на предварително очертаната прогноза.

 

През последното тримесечие, преди да излязат новите телефони, Apple има приходи от 18,2 милиарда долара от подразделението за iPhone, в което не се включват аксесоари, софтуер и услуги. BlackBerry очаква цялата компания да генерира приходи в размер на 1,6 млрд долара за второто тримесечие.

 

И за да добием окончателна представа за разликата в размерите – приходите от цели седем последни тримесечия на BlackBerry се равняват на това, което Apple генерира от продажбата на смартфони само за последното тримесечие. А то в никакъв случай не бе най-доброто тримесечие за Apple.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия