Facebook снаряжава Instagram с видеофункция?

2013-06-20 13:15:00
Facebook снаряжава Instagram с видеофункция?
Снимка: Reuters

По всичко изглежда, че най-голямата в света социална мрежа Facebook има големи планове за придобитата от нея популярна платформа за споделяне на снимки Instagram. По-късно тази седмица Instagram може да представи функция за качване и споделяне на видеоклипове, съобщава онлайн изданието TechCrunch. Очаква се това да стане факт още на 20-и юни, четвъртък, за когато Facebook е свикал пресконференция.

 

Според TechCrunch досегашните спекулации, според които в четвъртък Facebook ще представи RSS четец за новини, подобен на Google Reader, който ще бъде закрит от началото на юли, не са правилни. По-скоро ставало дума за видеофункция, която ще разшири възможностите за споделяне на файлове на услугата.

 

 

В края на миналата седмица Facebook (100%-ен собственик на Instagram) изпрати покани за събитие този четвъртък, на което компанията обещава да разкрие "голяма идея", която е разработена от "малък екип".

 

TechCrunch предполага, че и това също може да е неистинско предположение, но все пак през последните няколко седмици са се появили няколко доказателства за тази насока. Така например преди около месец журналистът на Reuters Матю Кейс съобщи в своя блог, че Facebook (по това време) тества видео функция.

 

Според Кейс видеофайловете са имали продължителност между 5 и 10 секунди, което навява изводите, че принадлежащата към Facebook услуга ще пусне именно видеофункционалност. Според източника на TechCrunch решението за добавяне и на възможност за споделяне на видео към Instagram е следствие от услугата Vine на Twitter, която позволява заснемането и споделянето на видеоклипове, чиято продължителност е не повече от 6 секунди.

 

Vine пусна услугата си в началото на годината. Услугата обаче не е особено популярна в Европа, въпреки че приложението (за iOS и Android) се наслаждава на истински бум в САЩ, докато същевременно Instagram стагнира.

 

Добавянето на видеоуслуга ще е логична реакция, особено след като и алтернативни услуги като Viddy, Cinemagram и др. биват наричани „Instagram за видеофайлове“, коментира още изданието.

 

TechCrunch обяснява, че подобна на Vine функция ще има и икономическо значение за Instagram: видеосъдържанието е особено интересна област за рекламодателите и маркетолозите. В момента приложението Instagram все още е без реклами, но рано или късно и там ще се появят търговски съобщения. Facebook отказа да коментира плановете си пред TC.

 

Instagram продължава да се развива самостоятелно и да се бори за потребители. Преди време платформата за споделяне на кратки съобщения Twitter реши да не показва снимки от услугата, а само да изобразява директните линкове към тях. Микроблогът предпочита да се съсредоточи върху собствените си услуги, а не да разчита на външни компании за тях.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия