Забраняват по-стари модели iPhone и iPad

2013-06-05 13:15:00
Забраняват по-стари модели iPhone и iPad
Снимка: Reuters

Безкрайният патентен спор между Apple и Samsung занимава от години безчет адвокати по целия свят. Сега обаче битката се обогати с още един зрелищен обрат. Някои по-стари версии на iPhone и iPad могат да бъдат забранени за внос и продажба на пазара в Съединените щати, предава Reuters.

 

Това се дължи на изненадващо решение от страна на Федералната търговска комисия на САЩ (ITC). С решение от вторник тя забранява на калифорнийската технологична компания да внася някои модели в Америка.

 

Причината за решението - Apple е нарушила някои мобилни патенти на южнокорейския си конкурент Samsung. Тъй като устройствата са произведени в Азия и трябва да се внасят, то решението на ITC е равнозначно на забрана за продажби. Във вторник Apple подаде незабавно жалба срещу решението.

 

 

Все пак от забраната са засегнати само стари версии на бестселърите на Apple - iPhone 4, iPhone 3GS и 3 и iPad, iPad 2 и iPad 3, които са оборудвани с мобилни технологии на американския мобилен оператор AT&T. Най-новите поколения - iPhone 4S, iPhone 5 и четвъртата версия на iPad, не са засегнати от решението.

 

Независимо от това решението е сериозно поражение за Apple. "Забраната си е забрана", пише технологичният блог "All Things D". Засегнатите версии се продават в САЩ отчасти като евтини модели за новаци в тази технология - област, в която концернът възнамерява да расте освен със своите скъпи настоящи предложения. Така например в Америка за iPhone 4 се искат по 99 цента, ако към устройството се сключи договор.

 

Тригодишното устройство все още е бестселър, казва Марсело Клур, представител на дистрибутора на мобилни устройства Brightstar, цитиран от финансовата информационна агенция Bloomberg. Въпреки че Apple не дава данни за продажбите за отделните модели, цялата серия iPhone прави около половината от световните продажби на технологичния гигант.

 

Във вторник ITC не се задоволи само със забраната на вноса. Тя постанови също така и забрана за продажбите на вече наличните устройства в Съединените щати. Въпреки това решението няма да доведе до непосредствен ефект – поне докато по жалбата на Apple не се произнесе съдът, ситуацията няма да се промени. Освен това и американският президент Барак Обама може да наложи вето в рамките на 60 дни.

 

Останалото прочетете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия