Смартфоните със стъклени екрани ще се появят до края на годината

2013-02-11 12:29:00
Смартфоните със стъклени екрани ще се появят до края на годината
Снимка: guardian.co.uk

Още до края на годината на пазара може да се появят частично прозрачни стъклени смартфони. Така поне твърди Сам Ю – изпълнителен директор на тайванската компания Polytron Technologies, пред PC World.

 

Фирмата дори показа прототипен телефон, който обаче не е работещ. Тъй като не всички компоненти, ползвани в телефона, могат да бъдат направени невидими, стъклената технология на компанията може да даде възможност на част от смартфона да бъде прозрачна, а останалата част да остава скрита под капака. Непрозрачни засега остават редица компоненти, като батерия, камера, карти за памет. Основната част обаче – екранът, задължително е прозрачна.

 


 

Формата на настоящите телефони ще бъде запазена, но няма да е обвита в пластмаса или метал. Polytron предлага на производителите да изградят своите продукти със специално проектираното стъкло, което може да съдържа почти невидими електрически пътечки, създадени с помощта на патентована от компанията технология.

 

В резултатът може да се получи прозрачен ефект, т.е. телефонът да стане почти напълно прозрачен, казват от компанията.

 

„Обичам неща, които са нови и изглеждат прекрасно“, заяви Ю, добавяйки, че патентът за технология е разработен преди 4 години. „Сегашните мобилни телефони са по-тежки, но с това стъкло могат да станат много по-леки“. Ю твърди, че няма представа колко би струвал за потребителите един прозрачен телефон, но смята, че неговата технология ще помогне за създаването на реални прозрачни електронни продукти.

 

Тайванската Polytron е дъщерно дружество на базираната в САЩ Polytronix и се фокусира изцяло върху стъклените технологии. Един от основните продукти на компанията е „Polyvision Privacy Glass“, който може да преминава от прозрачно състояние в почти непрозрачно „облачно бяло“ с натискане на един бутон.

 

Редица компании, сред които Samsung, LG и Fujitsu, също показаха подобни концепции, като например двустранно прозрачни сензорни екрани за телефони, или прозрачни дисплеи за лаптопи.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия