Запомняме по-лесно Facebook статуси, отколкото човешки лица

2013-01-20 20:00:00
Запомняме по-лесно Facebook статуси, отколкото човешки лица
Снимка: Reuters

Хората запомнят по-лесно Facebook статуси, отколкото човешки лица или цитати от известни книги, твърдят американски и британски учени, цитирани от “First Post”.

 

За да стигнат до това заключение, изследователи от университета Уоруик и Калифорнийския университет в Сан Диего провели експеримент с участието на студенти на различна възраст. Всички те били подложени на тест за способността им за запаметяване на различни неща – Facebook статуси, човешки лица, показани на снимка, и цитати от известни книги, които били прости и лесни за разбиране, без думи, чието значение за повечето хора не е ясно.

 

 

Оказало се, че участниците в експеримента могат да възпроизведат с 1,5 пъти повече Facebook статуси, отколкото цитати от книги. Освен това в тестът за запаметяване на лица студентите показали с 2,5 пъти по-ниски резултати, отколкото в запомнянето на статусите в социалната мрежа.

 

Учените смятат, че необработените и спонтанно написаните съобщения, са много по-близки до нас и нашите разбирания и именно поради тази причина способността ни да ги възприемем и запомним е много по-голяма.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия