Кубчета лед сигнализират, когато сте пияни

2013-01-10 19:30:00
Кубчета лед сигнализират, когато сте пияни
Снимка: sxc.hu

Миналата есен 23-годишният студент Дайря Данд толкова се напил по време на купон с приятелите си от университета, че 7 часа по-късно се събудил в токсикологията на близката болница без никакви спомени от предната вечер.

 

Вместо да се откаже изцяло от пиенето или поне да избягва да го прави на празен стомах, младежът, обучаващ се в Масачузетския технологичен институт, решил да подходи творчески към проблема с напиването. Именно така той изобретил високотехнологични кубчета лед, сигнализиращи, че човекът, който пие от чашата, е пиян, съобщава в. “Daily Mail”.

 

 

Главната съставка на необичайното изобретение е желатинът, в който са имплантирани инфрачервени предаватели, акселерометри и LED светлини, които променят цвета си от зелено до жълто и червено, в зависимост от това какво количество алкохол и за колко време е било изпито.

 

Акселерометрите служат за измерване на броя на глътките и даване на приблизителна оценка за съдържанието на алкохол в кръвта, която при тестовете показва впечатляващите 80% точност.

 

Ако кубчетата лед в чашата на даден пияч светнат в червено, но той продължи да се налива с алкохол, те предприемат и други действия – изпращат текстови съобщения на приятелите му, че е време да му спрат пиенето и да го приберат у дома.

 

Излишно е да споменаваме, че разработката на иновативния студент се оказала истински хит сред приятелите му. В момента Данд търси финансиране за осъществяване на подобрения по високотехнологичните кубчета лед и за старт на масовото им производство.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kissyou
преди 11 години

напълно вярно !!!

SpiritInBlack
преди 11 години

Пълни глупости.Едно и също количество алкохол , изпито при едни и същи условия , влияе по различен начин на различни хора.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия