Как да пиете правилно, за да нямате проблеми?

2011-12-30 00:19:00
Как да пиете правилно, за да нямате проблеми?

Статията е подходяща за лица над 18-годишна възраст!

 

Всеки човек е наясно с факта, че прекалената консумация на алкохол е вредна за здравето. Повечето хора обаче са свикнали, когато има повод, да си пийват, а някои от тях прекаляват със спиртните напитки.

Когато човек пийне повече от препоръчителното, неговият организъм се дехидратира, защото се блокира освобождаването на антидиуретични хормони, които регулират водния баланс на тялото. Прекаляването с алкохола може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и спукване на кръвоносен съд по носа и/или бузите.

Всяко нещо е полезно, когато е в умерени количества. Полезно е за здравето на жените консумацията на чаша червено или бяло вино; малка бира; малка чашка ликьор. При мъжете - това количество, умножено по две.

Вижте допустимата умерена доза алкохол според различните видове напитки:

385мл. бира
150мл. ликьор
45мл. ликьор
30мл. твърд алкохол

Хубаво е да се знае, че е по-полезно човек да пие всеки ден, но умерено, отколкото рядко, но да прекалява.

Нова Година чука на вратата ни и голяма част от нас ще я полеем с алкохол. Вижте няколко полезни съвета относно консумацията на спиртни напитки:

1. Пийте бавно - черният дроб пречиства кръвта и целия организъм от токсичните вещества, натрупани от алкохола, с помощта на ензими. Процесът е доста бавен - 30мл. ликьор се обработват близо час, затова човек трябва да пие бавно.

2. Хидратирайте организма си - колкото повече човек пие алкохол, толкова по-дехидратиран е неговият организъм. Затова е хубаво да се пие вода или някаква безалкохолна напитка, която да поддържа нормалния воден баланс на тялото. Най-добрия вариант е алкохолът да се разрежда с напитка поне в съотношение 1:1.

Хората, които имат проблеми със здравето, е хубаво да се стараят да не пият изобщо. Ако редовно прекаляват с консумацията на алкохол, то това ще даде отражение върху тяхното артериално налягане, а може да доведе и до депресивно състояние.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия