Samsung представи новия си таблет Galaxy Note 10.1

2012-08-17 13:59:00
Samsung представи новия си таблет Galaxy Note 10.1
Снимка: Reuters

Южнокорейската компания Samsung Electronics Co. Ltd. представи новия си таблет Galaxy Note 10.1, който трябва да ѝ помогне да отнеме дял от Apple Inc. на пазара на този тип устройства, съобщи MarketWatch.

 

Продажбите на таблета с диагонал на екрана 10,1 инча (откъдето идват и числото в названието) в САЩ започват утре с базова цена от 499 долара.

 

 

От Samsung се надяват, че Galaxy Note 10.1 ще се възползва от импулса на продажбите на 5-инчовия смартфон Galaxy Note, от който бяха продадени 10 млн. броя само за 9 месеца след пускането му на пазара.

 

На представянето в Ню Йорк от южнокорейската компания обявиха, че таблетът ще бъде продаван включително чрез уебсайтовете за електронна търговия на дребно Best Buy Co. Inc. и Amazon.com Inc.

 

Версията с 16 гигабайта ще струва 499 долара, а тази с 32 гигабайта – 549 долара, като и двете са с безжична връзка. Моделите са в бяло и тъмносиво.

 

Целта на Samsung е да изкуши потребителите, които вече познават смартфоните от серията Galaxy, като според IDC продажбите на компанията през второто тримесечие са достигнали 46 млн. смартфона при едва 26 млн. продадени iPhone на Apple.

 

„Galaxy Note 10.1 е съчетание на най-добрите черти на нашите продукти“, заяви при представянето Травис Мерил, маркетингов директор в Samsung. По думите му целта на новия таблет ще бъде да „обедини опита“ на потребителите от другите устройства на компанията.

 

Въпреки успеха си при смартфоните Samsung се изправя пред много предизвикателства на пазара на таблети, където е на второ място в класацията, но на голяма разлика от водача Apple. Въз основа на продажбите през 2012 г. iPad има дял от 64% на пазара на таблети при 10% за южнокорейската компания, сочат данни на IHS iSuppli.

 

Централно място в рекламата на Galaxy Note 10.1 е писалката, наречена S-Pen, която го отличава от iPad. Покойният главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс бе категорично против всякакви видове писалки за таблетите на компанията.

 

S-Pen позволява на потребителите да пишат и рисуват върху екрана на таблета, като различни опции позволяват изправянето на линиите или конвертиране на текста по желание.

 

Устройството на Samsung предлага разделен екран, в който ограничен брой приложения могат да бъдат разглеждани едно по едно, както и изскачащо видео, което потребителят може да гледа, докато ползва други предложения.

 

На представянето в Ню Йорк от компанията изтъкнаха също, че таблетът излиза на пазара с няколко стандартни приложения, включително Polaris Office на Microsoft Corp., Photoshop Touch на Adobe Systems Inc. и електронния четец Nook на Barnes & Noble Inc.

 

Макар че устройството ще върви под операционната система Ice Cream Sandwich от Android на Google, Мерил отбеляза, че ъпгрейдът за новата операционна система Jelly Bean ще бъде готов до края на годината.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия