Какво трябва да знаеш за херпеса

2017-01-26 13:31:00
Какво трябва да знаеш за херпеса
Снимка: iStock

Въпреки че медицината е толкова напредната, и до ден-днешен вирусът herpes simplex не е напълно изучен и не се знае какво е цялостното му влияние върху човешкия организъм. Виж кои са нещата, които е добре да знаеш за херпеса:

 

Каква е разликата между херпес и пъпка?

Повечето хора усещат парене, а понякога дори болка в областта на устата преди херпесът да стане видим. В повечето случаи той се появява на границата с устните, има ярко червен цвят и минава за повече от седмица. Въпреки че повечето херпеси изглеждат така, има и някои при които цялата област около устата се зачервява.

 

 

Може ли човек да се излекува напълно от херпес?

За съжаление, това няма как да стане, но добрата новина е, че около 40% от хората с вируса от тип 1 са се разболявали само веднъж през живота си.

 

Боли ме устната – херпес ли имам?

Да, най-вероятно става въпрос за херпес, т.е в организма ти има неговия вирус. Не бива обаче да се притесняваш, защото повече от 50% от населението на Земята има този вирус.

 

Първият тип – HSV-1 се проявява точно във вида на възпаление на устната и се нарича орален херпес. HSV-2 се нарича генитален и се появява на половите органи или близо до тях. Двата херпеса се различават един от друг, но въпреки това могат да причинят възпаление и на друго място по тялото. Оралният херпес се среща по-често и се предава чрез целувки или чрез общи прибори. Гениталният херпес се предава чрез контакт кожа до кожа и се среща при 17% от хората.

 

Излезе ми херпес за пръв път. Какво да правя?

Задължително трябва да посетиш лекар, за да разбереш кой от двата типа херпес имаш.

 

Ако херпесът ти е излязъл на лицето, може да слагаш лед върху него по няколко минути на ден. Когато излизаш навън, може да слагаш върху него ВВ крем, но не забравяй всеки път, след като го пипаш, да миеш хубаво ръцете си, за да не го предадеш на друга част от тялото си. Ако херпесът те боли много, хубаво е да помолиш лекаря си да ти предпише някакви лекарства. Също така не трябва да целуваш гаджето си, да правиш орален секс, да пиеш от чужди бутилки и да използваш общи прибори с някого.

 

Ако херпесът ти е излязъл в областта на гениталиите, то студените компреси няма да ти помогнат.Трябва да отидеш на лекар и той да ти предпише обезболяващи кремове и лекарства. Сексът е забранен, защото може да заразиш партньора си.

 

Защо някои деца имат херпес, ако той е болест, предавана по полов път?

Да, наистина повечето хора се заразяват с херпес, правейки секс, но това не е единственият начин. Както вече споменахме заразяването може да стане чрез целувка, допир или употребата на общи прибори.

 

Трябва ли всички да знаят, че имам херпес?

Ако той ти се появи на устата, хората около теб ще го видят и без да им казваш. Относно гениталния херпес, трябва да споделиш на партньора си. Ако възпалението е отминало, рискът за предаване на херпес е минимален, но все пак съществува.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия